Nasveti za kolesarjenje spomladi | Maxisport svetuje

Nasveti za kolesarjenje spomladi | Maxisport svetuje

 

Kljub temu da se dnevi podaljšujejo in temperature naraščajo, in čeprav nas kar vleče na kolo, moramo biti pozorni na nekaj stvari, da bomo resnično pripravljeni na novo sezono: od kolesarske opreme do same telesne pripravljenosti.

 

V tem blogu vam bomo predstavili, na kaj moramo pomisliti, preden se odpravimo na kolo spomladi.

 

Kako se obleči za kolo spomladi?

 

Za pomladanske dni je ključno, da se oblečete “čebulno”. Ko je sončno, je zunaj toplo, v senci pa se hitro shladi. Vemo, da so zimska kolesarska oblačila pretopla, poletna pa pretanka. Zato je priporočljivo oblačiti se v več slojih - osnovna oblačila, kot so kolesarske hlače, dresi in čevlji, dopolnite z dodatki, ki jih lahko po potrebi odstranite, kot so rokavčki, hlačnice, kolenčnikibrezrokavniki, rokavice, kape, anoraki itd. 

 

Pripravljeni morate biti tudi na dež in veter, zato priporočamo lahke, zložljive kolesarske vetrovke in brezrokavnike. Če ne želite, da so žepi na kolesarskem dresu polni, je dobro, da se odločite za vetrovke in brezrokavnike, ki so lahkotni in zložljivi. Poleg zaščite telesa, rok in glave, se veliko kolesarjev spomladi sooča tudi s hladnimi stopali, zato ne pozabite na galoše ali naprstnike. Za kolesarjenje v dežju priporočamo dežne galoše iz neprepihljivih materialov.

 

 

Natančna navodila o tem, kako se primerno obleči za kolesarjenje spomladi, najdete tukaj.

 

Priporočamo, da se oblečete nekoliko bolj toplo in kolesarite z nekoliko manjšo hitrostjo, svojo telesno temperaturo lahko uravnavate tudi z odpiranjem zadrge. Nepogrešljiv kos oblačila je tudi aktivna spodnja kolesarska majica, ki bo odvajala znoj stran od telesa in vas ohranjala suhe.

 

Če želite izvedeti več o tem, zakaj je nošenje spodnje kolesarske majice pomembno za vsakega kolesarja, v vseh letnih časih, lahko preberete tukaj.

 

Ne pozabite na vidnost in poskrbite, da so vaša kolesarska oblačila vidna in opremljena z odsevnimi elementi, ki omogočajo boljšo vidljivost na cesti.

 

 

Kako pripraviti kolo na prvo spomladansko vožnjo?

 

Pred prihajajočo sezono kolesarjem vedno priporočamo posezonski servis kolesa, kjer vam strokovnjaki temeljito pripravijo kolo za nove podvige - preverijo vse ležaje, obroče, verigo, menjalnik in ostale komponente ter vse ustrezno namažejo in po potrebi zamenjajo. Tako se lahko brezskrbno podate na prvo spomladansko vožnjo.

 

Več o samem postopku v servisu koles Maxisport Čerin lahko preberete tukaj. Če pa ste radi sami svoj mojster, imamo nekaj nasvetov za vas.

 

Če je vaše kolo celo zimo počivalo v garaži, je prva stvar, ki jo morate storiti, temeljito očistiti in namazati komponente. Za čiščenje kolesa potrebujete vodo pod zmernim pritiskom, vedro, krtače, krpe in kakovostno čistilo za kolo ter mazivo za verigo.

 

Če ste začetnik in nimate potrebnih pripomočkov, vam priporočamo set za čiščenje kolesa Morgan Blue, ki vsebuje vse potrebno, vključno z mazivom za verigo. 

 

 

Če vam postopek čiščenja še ni povsem jasen, ne skrbite - za vas smo pripravili natančen opis in videoposnetek, ki vam bo korak za korakom pomagal pravilno očistiti kolo.

 

Po čiščenju kolesa ga posušite in sledi mazanje verige s kakovostnim mazivom, da bo pedaliranje čim bolj gladko. Na voljo so maziva za mokro in suho vreme ter posebna maziva za vse vremenske pogoje. Za spomladanski čas priporočamo maziva za mokro ali vse vremenske pogoje. Nato preverite napetost verige in jo po potrebi zamenjajte. 

 

Preverite delovanje sprednjega in zadnjega menjalnika kolesa - prestavljanje mora biti gladko in enostavno ter ne sme povzročati sumljivih zvokov (npr. škripanja). Če opazite kakršne koli težave, boste morda morali menjalnik natančno nastaviti.

 

Preglejte tudi zavore - obrabljene zavorne obloge je treba zamenjati pred sezono. To je še posebej pomembno, če ste kolesarili v zimskih razmerah, saj umazanija, pesek in blato lahko povzročijo obrabo. Najmanj, kar si želite, je, da bi vam zavore odpovedale med vožnjo. Pri zaviranju morate čutiti upor, ročice pa se morajo ustaviti preden dosežejo krmilo. Preverite tudi, ali so kabli kakorkoli poškodovani - če opazite poškodbe, jih zamenjajte.

 

Vijaki se sčasoma lahko sprostijo, zato si vzemite čas, da jih preverite in po potrebi zategnete. To lahko enostavno storite z večnamenskim orodjem. Posebno pozornost namenite krmilni opori, sedežni opori, krmilu in obročem.

 

 

Kolo je sedaj skoraj pripravljeno, vendar ne pozabite na plašče. Če niso preveč obrabljeni, bodo potrebovali le pravilen pritisk, ki ga lahko dosežete s kakovostno tlačilko z merilnikom tlaka. Če vozite tubeless, je zdaj pravi čas, da jih napolnite s polnilom. Pri kolesarjenju v spomladanskih razmerah je priporočljivo namestiti širše plašče, saj ceste pogosto postanejo bolj spolzke. Širši plašči omogočajo vožnjo z nižjim tlakom, kar je odlična izbira za obvladovanje spremenljivih spomladanskih pogojev.

 

Preverite, ali se obroči pravilno vrtijo tako, da dvignete sprednje kolo in ga zavrtite. Prepričajte se, da ni nobenih zvokov trenja. Postopek ponovite za zadnje kolo. Če opazite, da obroči niso poravnani ali centrirani, boste morda morali zategniti špice s ključem za špice - če se pri tem ne počutite samozavestno, nalogo prepustite strokovnjakom v kolesarskem servisu.

 

Pomembno je imeti ustrezno kolesarsko luč tako spredaj kot zadaj. Prednja luč ne le osvetli pot pred vami, ampak tudi opozarja druge udeležence v prometu na vašo prisotnost. Zadnja rdeča luč pomaga povečati vašo vidnost v slabih svetlobnih pogojih ali v temi, kar je ključnega pomena za varnost na cesti.

 

Kolo je sedaj skoraj pripravljeno, vendar ne pozabite na blatnike. Čeprav cestni kolesarji niso vedno navdušeni nad njimi, so včasih nujno zlo. V primeru dežja ali mokre ceste zaradi dežja ali snega, bodo blatniki poskrbeli, da zadnja plat ostane čim bolj suha.

 

 

Katere dodatke še lahko potrebujem?

 

 

Termo bidon 

Posebnost termo bidonov je njihova sposobnost ohranjanja vsebine tople ali hladne ter njihova vsestranska uporabnost (na kolesu, v prostem času, itd.). Termo bidoni niso nujno robustni in trdni, obstajajo tudi lahki in stisljivi modeli, kot je na primer Elitov Ice Fly, ki bo poskrbel, da bo vaša najljubša osvežitev ostala topla v hladnih dneh in hladna v vročih dneh. Ko temperature narastejo, je pomembno, da se hidriramo pogosteje, zato priporočamo tudi hidracijske tablete SiS z visoko vsebnostjo elektrolitov, ki zagotavljajo boljšo hidracijo v primerjavi z navadno vodo.



 

Fotokromatska kolesarska očala

Ko smo na kolesu, je pomembno, da je naš vid jasen. Spomladi se lahko vreme hitro spreminja, zato potrebujemo kolesarska očala, ki so namenjena različnim svetlobnim pogojem. Fotokromatska stekla so odlična rešitev, saj se samodejno zatemnijo v zelo svetlih pogojih in ponovno razjasnijo, ko zapeljemo v senco.

Pri nakupu kolesarskih očal je pomembno, da dobro pristajajo na nos, saj je udobje ključnega pomena. Kolesarska očala znamke Rudy Project imajo nastavljiv nosnik in prilagodljive konice, kar zagotavlja udobno prileganje različnim oblikam obraza. Poleg tega so fotokromatska stekla pri očalih Rudy Project nezlomljiva, kar pomeni, da se ob morebitnem padcu ne bodo poškodovala.

 

 

Kolesarjenje na trenažerju spomladi?

 

Za tiste, ki še ne kolesarijo zunaj pri teh temperaturah, je vadba na trenažerju ali valjih odlična alternativa. Prav tako je kombinacija kolesarjenja na trenažerju in zunaj odličen način vadbe za izboljšanje telesne pripravljenosti. Zakaj? Kolesarjenje na trenažerju je zelo prilagodljivo - lahko kolesarite pred ali po službi, po sončnem zahodu ali kadar imate na voljo 45 minut (na primer med odmorom za kosilo). 

 

To je še posebej priročno, če živite v mestu in potrebujete nekaj časa, da se iz mesta prebijete do primernih kolesarskih poti. Na trenažerju lahko vozite na različnih terenih, v klanec ali po ravnem - kar je idealno za regeneracijske vožnje - kolesarjenje v zaprtih prostorih je bolj nadzorovano in manj obremenjujoče kot vožnja zunaj.

 

Spomladi so lahko ceste mokre, na trenažerju pa ni potrebno skrbeti za varnost ali primerno oblačenje. Notranje kolesarjenje vam omogoča tudi specifične treninge. Vadba v zaprtih prostorih je odlična alternativa, ki vam omogoča, da nadaljujete s svojim vadbenim programom brez prekinitev. Več o kolesarjenju v zaprtih prostorih najdete tukaj.

 

Vsekakor pa priporočamo, da ne glede na spremenljivo spomladansko vreme ne prenehate vrteti pedal.

Se vidimo na kolesu!