Posezonski generalni servis kolesa | 7 korakov za vzdrževanje kolesa | Kolesarski nasveti Maxisport Čerin

Posezonski generalni servis kolesa | 7 korakov za vzdrževanje kolesa | Kolesarski nasveti Maxisport Čerin

 

Jesen je pravi čas za posezonski kolesarski servis! Zakaj? Ko se kolesarska sezona konča, lahko na kolesu opazite veliko znakov obrabe - v ležajih ostane bolj malo masti, veriga se napne, sestavni deli se obrabijo, pojavijo se različna pokanja in škripanja - najpogosteje zaradi suhih ali nezadostno namazanih delov.

Mazivo, ki omogoča hitro vrtenje ležaja, je bolj tekoče in sčasoma počasi odteka iz ležaja, ki nato postane suh, kar pomeni, da se zelo hitro obrabi. Poleg tega se stara mast strdi in postane neučinkovita. Dež lahko stanje še poslabša, saj z ležajev in gibljivih delov odplakne nujno potrebno mazivo, v ležajih pa ostane veliko vlage in umazanije.

Če tako kolo stoji nekaj mesecev in ni pravočasno servisirano, boste morali zamenjati obrabljene ležaje in sestavne dele. Pravočasno čiščenje in mazanje ležajev pa je zagotovo veliko cenejše kot menjava ležajev. 

Ko opravite posezonski ali letni kolesarski servis, je vaše kolo pripravljeno na novo sezono.

Pri Maxisportu servisiramo vse vrste koles: cestna, gorska, gravel, električna, mestna, otroška in treking kolesa.

 

Kako poteka postopek posezonskega generalnega servisa?

1. Naročite se na termin

Termin lahko rezervirate po telefonu (na 01 541 10 60), elektronski pošti ([email protected]) ali prek spleta in nam sporočite časovni okvir, v katerem potrebujete servis za svoje kolo. Navedite tudi število koles, ki jih želite servisirati. Do 31. decembra 2023 je za servisiranje dveh ali več koles na voljo 40 % popust, za servisiranje enega kolesa pa 20 % popust.

 

 

2. Prvi pregled kolesa

Ko pripeljete svoje kolo, skupaj z vami opravimo temeljit pregled kolesa. Med tem postopkom nam lahko sporočite svoje posebne želje. Poleg tega nas obvestite o morebitnih težavah, ki ste jih opazili na kolesu, kot so nenavadni zvoki, okvare ali nedelujoče prestave. Pregled zajema preverjanje napetosti oziroma raztegnjenosti verige, stanja plaščev in zavornih oblog ter traku na krmilu (vključena je brezplačna zamenjava).

 

 

3. Čiščenje kolesa

Ko začnemo s servisom, kolo najprej operemo, kar je že vključeno v ceno posezonskega generalnega servisa.

V Maxisportu za temeljito čiščenje vašega kolesa uporabljamo vrhunske čistilne izdelke podjetja Morgan Blue, vključno s sredstvi za pranje koles, čistilom za verigo, krtačami in rokavico iz mikrovlaken.

Naš postopek zajema pranje celotnega kolesa, vključno s obroči, plašči, pogonskim sklopom, krmilom in drugimi komponentami. Za zaključek uporabimo kompresor, s katerim izpihamo vse preostale tekočine. Poudariti velja, da se izogibamo uporabi tlačnih čistilnikov, da preprečimo morebitne poškodbe sestavnih delov.

 

 

4. Čiščenje in mazanje sestavnih delov kolesa

Ko kolo prispe v našo delavnico, temeljito namažemo sestavne dele kolesa. Začnemo z razstavljanjem krmilnega ležaja, gonilnega ležaja, pesta in drugih gibljivih delov kolesa, nato očistimo umazanijo in staro maščobo ter temeljito namažemo celoten sklop sestavnih delov. Preverimo tudi, ali je v njih kaj zraka.

Če se odločite za zamenjavo plaščev in zračnic, to storimo v tej fazi, pri čemer je zamenjava vključena v ceno storitve. 

Nato vse varno namestimo nazaj na okvir. Če se odločite za posezonski generalni servis Maxi, namažemo tudi pedala.

 

 

5. Centriranje obročev in nastavitev zavor

 

S centriranjem obročev zagotovimo, da tečejo čim bolj naravnost, brez nihanja ali odstopanja. Z merilnikom napetosti izmerimo in prilagodimo napere v skladu s priporočili proizvajalca.

Po končanem postopku centiriranja temeljito preverimo zavorne obloge in ugotovimo, ali so potrebne zamenjave. Po potrebi zamenjamo vse obrabljene sestavne dele, kot so bovdni, žice in zavorne obloge in nastavimo zavore. Če je potrebno prezračevanje disk zavor, je to vključeno v storitev Maxi posezonski generalni servis. 

 

 

6. Nastavitev menjalnikov kolesa

 

Po postopku prezračevanja zavor ocenimo delovanje in nastavitev prednjega in zadnjega menjalnika. 

Pri zadnjem menjalniku se najprej prepričamo, da je nosilec menjalnika pravilno nameščen, preverimo limite menjalnika in nemoteno delovanje med prestavami. Prav tako preverimo pravilno delovanje prednjega menjalnika ter ali je poravnan in vzporeden z gonilko. Vse skupaj nato pravilno nastavimo.

Če se med servisom izkaže, da je treba zamenjati sestavni del, ležaj ali kateri koli drug del, vas o tem nemudoma obvestimo.

 

 

7. Testiranje kolesa

Ko opravimo posezonski servis, se lotimo testiranja kolesa. Ob lepem vremenu se z njim zapeljemo na kilometer ali dva dolgo vožnjo na prostem, pri čemer pregledamo zavore, prestave, poslušamo, ali med pedaliranjem v okvirju kaj škripa ali poka, in preverimo, ali veriga deluje brezhibno. 

Če je vreme neugodno, za testiranje uporabimo valje Elite Nero ali Arion. Ne glede na razmere se kolo temeljito oceni. Po oceni vas obvestimo, da je kolo pripravljeno za prevzem.

 

 

8. Posezonski generalni servis Maxi - Dodatne storitve

Storitev Maxi vključuje dodatno mazanje sedežne opore in pedal, dodatno prezračevanje zavor ter brezplačno zamenjavo bovdnov in žic. Dodatni materiali, kot so komponente, verige, zavorne obloge, trak za krmilo in drugi dodatki, se zaračunajo po ceniku.

Po opravljenem generalnem servisu imate kolo pripravljeno za novo sezono!

 

Storitev

Posezonski generalni servis

Posezonski generalni servis Maxi

Pranje kolesa

Pregled delovanja celotnega kolesa

 

Čiščenje in mazanje ali menjava krmilnega ležaja

Čiščenje in mazanje ali menjava gonilnega ležaja

Čiščenje in mazanje ali menjava ležajev v pestu

Centriranje in pregled obročev

Nastavitev menjalnikov

Nastavitev zavor

Mazanje pogonskega sklopa

Po potrebi menjava verige, verižnikov, traku, obročev, plaščev, zračnic

V ceno je vključena poraba čistil in maziv

Zamenjani ali porabljeni deli se kupcu zaračunajo po maloprodajnem ceniku 

Čiščenje in mazanje ali menjava pedal

 

Čiščenje in mazanje sedežne opore

 

Po potrebi menjava bovdnov in žic

 

Po potrebi menjava krmila in krmilne opore

 

Po potrebi prezračevanje zavor

 

Po potrebi opravljena diagnostika kolesa

 

Po potrebi lepljenje tubularjev, izdelava tubeless