Električna kolesa — kateri motor izbrati? | Maxisport svetuje

Električna kolesa — kateri motor izbrati? | Maxisport svetuje

 

V tem zapisu bomo pojasnili, na katerih področjih so posamezni motorji za električna kolesa štirih glavnih proizvajalcev (Bosch, Shimano, Fazua, TQ) najbolj učinkoviti.

 

 

Bosch motorji za električna kolesa

 

Nemški proizvajalec električnih koles Stevens ima izredno kompetentne partnerje na svojih področjih. Pri razvoju najbolj priljubljenih e-koles se Stevens zanaša na vodilno podjetje na trgu - Bosch.

Bosch ima šest različnih različic svojega motorja s sredinskim pogonom, večina motorjev pa je omejena na hitrost 25 km/h. Najbolj priljubljena sta liniji Active Line ter Performance Line.


Vsi motorji ponujajo štiri stopnje pomoči, največji navor pa se giblje od 40 Nm pri enotah Active Line do 85 Nm pri enotah Performance Line CX.


Teža motorja je od 2,9 kg do 3,2 kg.

 

 

Linija Performance Line CX

 

Majhen, lahek, zmogljiv in intuitiven - novi BOSCH G4 (4. generacija) Performance Line CX je eden najmočnejših motorjev za vrhunska električna kolesa. Kolesarje podpira z največ 340 % njihove lastne moči, ki jo dosežejo med pedaliranjem.

Motorje Performance Line CX najdemo na električnih gorskih kolesih in električnih gravel kolesih, ki zahtevajo veliko navora. Boscheve motorje Active Line pogosto vidimo tudi na električnih hibridnih kolesih.

Bosch je združil motor Performance Line CX, aplikacijo Flow, daljinski upravljalnik, glavno enoto Kiox 300 in baterije s kapaciteto do 725Wh, kar imenujejo "pametni sistem" - Smart System. Ta konfiguracija je prilagojena tako, da zagotavlja neprimerljivo več možnosti prilagajanja komponent lastnim potrebam.

Oglejte si kolesa s tem pogonskim sistemom.

 

Linija Performance Line Cruise

 

Če na Bosch motorju najdete napis "Performance", ste lahko prepričani, da je v notranjosti veliko moči. Ta motor vam zagotavlja 250 W, 65 Nm in do 300-odstotno pomoč.

 

Oglejte si kolesa s tem pogonskim sistemom.

 

 

Linija Bosch Active Line Plus

 

Active Line Plus je Bosch zasnoval za pomoč vsem, ki se vozijo na delo oziroma v mestnem okolju, hkrati pa zagotavlja dovolj moči, natančneje 50 Nm navora, za zahtevnejše vožnje ob koncu tedna.

 

Boscheve baterije PowerTube so spretno vgrajene v okvir kolesa in so nameščene ob spodnji cevi. Pri nekaterih modelih je mogoče dodati celo drugo baterijo in tako povečati doseg električnega kolesa.

 

Na voljo je šest možnosti krmilnikov z LED zasloni, posebej zasnovanih za namestitev na krmilo kolesa. Poleg tega Bosch ponuja tri aplikacije, ki omogočajo uporabo pametnega telefona za nadzor in spremljanje motorja.

Omeniti velja, da lahko Boscheve motorje najdete pri modelih e-koles različnih blagovnih znamk, vključno s Stevensom.

 

 

Performance Line CX

Performance Line

Active Line Plus

Active Line

Uporaba

Gorsko kolesarjenje

Gorsko kolesarjenje. Dolge razdalje ali hitra turna kolesarjenja.

Vožnja na delo ali sproščeno kolesarjenje.

Vožnja na delo ali vožnja v prostem času.

Raven podpore %+

Turbo: 340:

eMTB: 140-340

Tour: 140

Eco: 60

Turbo: 300

Sport/eMTB: 120-300

Tour: 120

Eco: 55

Turbo: 270

Sport: 180

Tour: 100

Eco: 40

Turbo: 250

Sport: 170

Tour: 100

Eco: 40

Največji možni navor (Nm)

85^

65

50

40

Največja podprta kadenca (rpm)

120

120

105

100

Zagon

Športen

Dinamičen

Gladek in agilen

Gladek

Teža

cca. 2.9kg

cca. 3.2kg

cca. 3.2kg

cca. 2.9kg

 

Specifikacije baterij za električna kolesa Bosch

 

Kapaciteta baterije: 300-725Wh

Teža baterije: 2,5-4,0 kg

 

 

Shimano motorji za električna kolesa

 

Shimano je svoj motorni sistem Steps usmeril na mestne kolesarje in kolesarje električna gorska kolesa, zdaj pa razširja svojo podporo na elektirčna cestna in gravel kolesa, ki se brez težav povezujejo z elektronskimi prestavnimi ročicami skupin Di2.

Na voljo je pet motorjev, gorski model EP8 pa najdete na električnem gorskem kolesu Pinarello Nytro Dust 3. Ponuja izbiro navora 60 Nm ali 85 Nm in je opremljen z visokozmogljivo baterijo do 630 Wh.

Shimano EP8 je vodilni motor za e-kolesa tega japonskega proizvajalca. Kot naslednik motorja Shimano Steps E8000 je povzdignil raven vožnje z e-MTB po vsem svetu, saj se po moči navora ujema z Boschevim motorjem Performance Line CX z najvišjo zmogljivostjo, hkrati pa je v primerjavi z drugimi motorji Steps, namenjenimi MTB, zmanjšal težo.


Poleg tega je bil faktor Q zmanjšan zaradi boljše ergonomije, največji doseg pa je bil povečan za 20 %.

Motor EP8 omogoča različne funkcije, kot sta samodejno prestavljanje v povezavi z elektronskimi skupinami opreme in sistem, ki omogoča prestavljanje brez potrebe po pedaliranju.

Poleg tega ta tihi in kompaktni motor znatno zmanjša upor pri pedaliranju. Združljiv je s širokim naborom mehanskih menjalnikov in elektronskih menjalnikov DI2 ter pri obeh različicah zagotavlja moč do 85 Nm za gladko in prefinjeno izkušnjo pomoči pri pedaliranju.

Shimano ponuja celo povezljivost z baterijami drugih proizvajalcev, kar omogoča večje zmogljivosti, ki lahko dosežejo 1 000 Wh ali več za uporabo v električnih tovornih cargo kolesih.

 

Značilnosti

 

  • Kompakten in lahek za boljše upravljanje (2,6 kg)
  • Elegantna integracija in videz
  • Večja oddaljenost od tal za tehnične poti
  • Gladka, neposredna moč, ki zagotavlja popoln nadzor
  • Odzivnost, ki omogoča bolj gladko prekinitev vožnje pri pedaliranju s hitrostjo nad 25 km/h
  • Tihi motor vam omogoča, da uživate na poteh brez motenj
  • Trpežen in odporen na vremenske vplive za vožnjo v vseh razmerah
  • Načini pomoči: Walk, Eco, Trail in Boost
  • Prilagodljivo upravljanje moči in baterije z aplikacijo E-TUBE PROJECT

 

 

 

 

Trail Mode

 

Način Trail Mode izkorišča vseh 85 Nm navora modela EP8, da poveča nadzor, samozavest in udobje voznika. Najbolj vsestranski način pomoči doslej je popolnoma prilagojen za "nastavi in pozabi", tako da se lahko osredotočite na premagovanje najtežjih terenov. Bolj ko boste pritiskali na pedala, več moči bo na voljo za pomoč.

Pogonska enota se hitro in brezhibno prilagodi sama, tako da se lahko popolnoma osredotočite na pot, ki je pred vami, ko se spopadate s strmimi gorskimi predeli.

 

Specifikacije baterij Shimano Steps

 

Kapaciteta baterije: 418-630Wh

Teža baterije: 2,6-3 kg

 

Specifikacije motorja Shimano

 

Teža

Največja moč

Navor

Shimano Steps EP8 (EP801)

2.7kg

250W

85Nm

 

 

Fazua motorji za električna kolesa

 

Značilnosti

 

  • Podpora in moč z naravnim občutkom
  • Lahek motor
  • Brez mehanskega upora pri hitrosti nad 25 km/h
  • Odstranljiv pogonski sklop Drivepack
  • Elegantna, v okvir integrirana zasnova

 

Fazua trenutno ponuja tri motorje nemške izdelave, ki so priljubljeni pri več vrhunskih blagovnih znamkah električnih koles, vključno s Pinarellom.

Motorji Fazua so zaradi svoje lahke zasnove, notranje postavitve in kompaktnega profila še posebej priljubljeni med navdušenci nad električnimi cestnimi kolesi. Kolesarji pogosto hvalijo sistem Fazua zaradi progresivne pomoči, ki natančno posnema občutek vožnje cestnega kolesa brez pomoči.

Poleg tega te motorje najdemo tudi na nekaterih hibridnih in električnih gorskih kolesih ter mestnih električnih kolesih Pinarello Urbanist.

Moč se zagotavlja prek patentiranega spodnjega nosilca, ki omogoča obojestransko merjenje navora in kadence za učinkovito delovanje motorja.

 

Specifikacije motorja Fazua

 

Teža

Največja moč

Navor

Kapaciteta baterije

Teža baterije

Evation

1.9kg

450W

55Nm

252Wh

1.4kg

 

 

TQ motorji za električna kolesa

 

Podjetje TQ je pred kratkim vstopilo v industrijo motorjev za električna kolesa, pri čemer je izkoristilo svoje strokovno znanje s področja robotike in letalstva.

Njihov motor in baterija za električna kolesa HPR50 sta postala prepoznavna kot eden najtišjih in najbolj kompaktnih sistemov, zato se vse več blagovnih znamk odloča za vgradnjo tega sistema v svoja kolesa. S tem sistemom motorja so opremljena električna kolesa Pinarello Nytro E.

Motor TQ HPR50 se od ostalih razlikuje po tem, da uporablja enostopenjski neposredni pogonski sistem zmanjševanja hitrosti, ki se razlikuje od bolj običajnih večstopenjskih sistemov. Po navedbah podjetja TQ je rezultat te konstrukcijske odločitve lažji in tišji motor, ki je tudi manj nagnjen k obrabi.

TQ navaja, da motor tehta 1850 g. Ponuja največjo moč 300 W in največji navor 50 Nm. Motor je povezan z baterijo s kapaciteto 360Wh, ki tehta 1950 g, skupna teža sistema pa znaša 3,9 kg.

Za upravljanje sistema je TQ v zgornjo cev vgradil nadzorno ploščo, kolesarji pa lahko z majhnimi gumbi na krmilu preprosto izbirajo med tremi stopnjami pomoči. Po pričakovanjih je za upravljanje na voljo aplikacija za pametni telefon.

 

Specifikacije motorja TQ

 

Teža

Največja moč

Navor

Kapaciteta baterije

Teža baterije

TQ HPR50

1.85kg

300W

50Nm

360Wh

1.95kg