Kakšna je razlika med kolesarskima računalnikoma Garmin Edge 840 in 540? | Kolesarski blog | Maxisport Čerin

Kakšna je razlika med kolesarskima računalnikoma Garmin Edge 840 in 540? | Kolesarski blog | Maxisport Čerin

 

Garmin je aprila, leta 2023, predstavil svoja najnovejša GPS računalnika za kolesarje - Edge 840 in Edge 540. V tem blogu vam bomo predstavili najpomembnejše razlike med napravama in vam pomagali pri izbiri modela, glede na vaše potrebe.

Ko primerjamo Garmin Edge 540 in 840, je primarni kontrast v njunem vmesniku. Edge 840  se ponaša z zaslonom na dotik, ki ga spremljajo tudi gumbi, medtem ko se Edge 540 za upravljanje zanaša izključno na gumbe.

Poleg tega 840 ponuja večjo zmogljivost shranjevanja podatkov. Omeniti velja tudi, da ima 840 višjo ceno v primerjavi s 540. Oba računalnika je možno dobiti tudi v Solar različicah - s polnjenjem s sončno energijo.

Oba modela sodita v kategorijo kolesarskih računalnikov srednje velikosti, ki sta popolna za vsakodnevno uporabo, vključno s kolesarskimi potovanji ali bikepackingom.

 

 

Edge 540 v primerjavi z Edge 840: ključne novosti

 

 • Standardna in Solar modela
 • Edge 840 ima enake gumbe kot 540
 • Podaljšana življenjska doba baterije z 20 na 26 ur (v primerjavi z Edge 530 in 830)
 • Nov ClimbPro (ne zahteva vnaprej načrtovane poti)
 • Prenovljen uporabniški vmesnik (isti kot pri Edge 1040)
 • Power Guide in funkcije Stamina v realnem času
 • Poenostavljen postopek nastavitve/združevanja
 • Natančnejši GPS (večpasovni GNSS)

 

 

Velikost zaslona, zaslon na dotik in gumbi

 

Edge 540 in 840 sta kompaktni napravi z 2,6-palčnim zaslonom.


Glavna razlika med obema modeloma je v vrstah zaslona
. Edge 540 ima zaslon brez funkcije na dotik skupaj s sedmimi fizičnimi gumbi, medtem ko se Edge 840 ponaša z zaslonom na dotik in istimi sedmimi gumbi.


Oba kolesarska računalnika ponujata možnost zaslona, ki se lahko polni s sončno energijo. Ta zaslon vključuje tanko prevleko nad podatkovnim območjem s posebnimi ob“močji na vrhu in dnu, ki povečujejo učinkovitost zbiranja sončne energije.


Drugi vidiki, kot so ločljivost, barvni razpon, zmogljivost podatkovnega polja in berljivost, ostajajo enaki za oba modela.

 

 

Velikost in teža modelov

 

Oba računalnika sta dimenzij 85,1 x 57,8 x 19,6 mm, razlikujeta pa se po teži: 80,4 g za Edge 540 in 84,9 g za Edge 840. Dodatek solarnega polnjenja pri obeh modelih nekoliko poveča težo - za približno 4 g.

 

Življenjska doba baterije

 

Navedena življenjska doba baterije brez solarnega polnjenja je 26 ur, s solarnim polnjenjem pa se lahko podaljša na 32 ur.

Ob uporabi načina varčevanja z energijo, naj bi se življenjska doba baterije solarnih modelov podaljšala na 60 oziroma 100 ur.

 

 

Pomnilnik

 

Velikost pomnilnika se med računalniki razlikuje: 16 GB za Edge 540 in 32 GB za Edge 840. Oba hranita enako količino podatkov o vožnji. Večja zmogljivost pomnilnika 840 se uporablja za shranjevanje večjega območja zemljevida.

 

 

Edge model

540

840

Velikost naprave

57.8x85.1x19.6mm

57.8x85.1x19.6mm

Dimenzije zaslona

2.6 inch (66mm)

2.6 inch (66mm)

Ločljivost zaslona

246x322 px

246x322 px

Teža (Solar)

84.9g

88.9g

Teža (standardni)

80.4g

84.8g

Zaslon na dotik

Ne

Da

Navedena življenjska doba baterije (Solar)

32 ur

32 ur

Navedena življenjska doba baterije Solar, varčevanje z energijo

60 ur

60 ur

Navedeno maksimalno polnjenje na uro (Solar)

25 min

25 min

Navedena življenjska doba baterije (standardni)

26 ur

26 ur

Pomnilnik

16GB

32GB

 

 

 

Enostavnost namestitve

 

Če želite konfigurirati kateregakoli od omenjenih kolesarskih računalnikov, jih morate povezati z aplikacijo za pametni telefon Garmin Connect, slediti navodilom za nastavitev in jih združiti s senzorji.

Če ste že uporabljali kolesarski računalnik Garmin Edge, vam tako modela 540 kot 840 ponujata priročen uvoz vaših prejšnjih nastavitev in samodejno konfiguracijo podatkovnih strani in polj.

Dobra novica je, da je Garmin omogočil tudi možnost nastavitve obeh kolesarskih računalnikov neposredno prek aplikacije za pametne telefone Garmin Connect.

Ta napredek poenostavlja celoten postopek nastavitve, zdaj celo s skeniranjem QR kode.

 

 

Polnjenje s sončno energijo

 

Glavna izboljšava, uvedena z Garminovimi kolesarskimi računalniki serije 40, je solarno polnjenje.

Solarno polnjenje se je že izkazalo za koristno, saj zagotavlja podaljšano življenjsko dobo baterije, zlasti če se pogosto vozite po sončnih lokacijah.

Garmin obvešča uporabnike o trajanju baterije, pridobljeni kar med kolesarjenjem. Največja kapaciteta polnjenja s sončno energijo, ki ga navaja Garmin za modela Edge 540 in 840 Solar, je 25 minut na uro.

Omeniti velja, da sončni kolektor povzroči, da je zaslon na solarnih različicah v primerjavi z nesolarnimi enotami videti nekoliko bolj zatemnjen.

Ali potrebujete polnjenje s sončno energijo, je odvisno od vaših posebnih voznih navad - obe napravi Edge pa imata življenjsko dobo baterije več kot 24 ur tudi brez solarnih zmogljivosti.

 

 

Različna velikost pomnilnika - enaka zmogljivost podatkov

 

Edge 540 in 840 se razlikujeta glede na kapaciteto vgrajenega pomnilnika.


Edge 540 je opremljen s 16 GB pomnilniškega čipa, Edge 840 pa ima 32 GB pomnilnika. Kljub temu neskladju Garmin zagotavlja, da lahko oba računalnika shranita enako količino podatkov, vključno z 200 lokacijami/točkami poti, 100 progami in do 200 urami zgodovine vožnje.

Sicer pa obstajajo nekatere omejitve, ki jih je treba upoštevati pri napravi Edge 540, ki nima funkcij za iskanje naslovov ali ustvarjanje prog v sami napravi.

Poleg tega zaradi manjše kapacitete pomnilnika (16 GB) ni dovolj prostora za namestitev več regij zemljevida. Nasprotno ima Edge 840 dve vnaprej naloženi regiji zemljevidov.

Povečana zmogljivost pomnilnika naprave Edge 840 omogoča hrambo več zemljevidnih podatkov neposredno v napravi.

Če zaradi kolesarjenja pogosto potujete na različna območja, bo večji pomnilnik zagotovo primernejši za upravljanje shranjevanja zemljevidov, še posebej, v kolikor potujete na drugo celino.


Edge 540
in 840 sprejemata signale GPS iz istega obsega satelitov in podpirata najnovejšo večpasovno tehnologijo GNSS.

Ta funkcija omogoča natančnejšo določitev lokacije, zlasti na zahtevnih terenih, kot so območja z gostim gozdom ali med vožnjo med visokimi zgradbami.

Poleg tega sta obe napravi opremljeni z enakim nizom senzorjev, vključno z barometričnim višinomerom, giroskopom in merilnikom pospeška.

 

 

Enake možnosti povezovanja

 

Garmin Edge 540 in 840 imata veliko enakih lastnosti in funkcij povezovanja. Ponujata povezljivost Bluetooth, ANT+ in WiFi, kar jima omogoča povezavo s širokim naborom zunanjih senzorjev, vključno s kolesarskimi radarji in merilniki moči.

Bluetooth povezljivost obema napravama omogoča tudi povezavo s pametnim telefonom, kar olajša prenos podatkov in prejemanje opozoril v realnem času med vašimi vožnjami.

Funkcionalnost WiFi omogoča hiter prenos podatkov, nalaganje in posodobitev programske opreme.


Zanimiv dodatek, predstavljen z Edge 540 in 840, je funkcija ClimbPro. Za razliko od prejšnjih modelov, ClimbPro zdaj deluje dinamično in ne le na vnaprej načrtovanih poteh.

Ta funkcija vam nudi podroben profil vzpona in spremlja vaš napredek med vzponom, tudi če ne sledite vnaprej določeni poti.

Oba računalnika uporabljata kolesarski zemljevid Garmin in vključujeta priljubljene poti, ki vam pomagajo izogniti se prometnim cestam, v kolikor so v isti smeri na voljo bolj prijetne poti.

Prav tako se integrirajo s funkcijo Trailforks za terensko načrtovanje poti in podpirajo Garminove meritve Grit in Flow. Poleg tega vam funkcija Climb Explorer pomaga pri odkrivanju bližnjih zanimivih vzponov.

 

Iste povezave do Garmin Connect

 

Funkcionalnost naprav med obema enotama je skoraj enaka in se lahko povežeta s kolesarsko aplikacijo Garmin Connect.

Garmin Connect je najobsežnejša brezplačna aplikacija za analizo na trgu, ki ponuja široko paleto funkcij, podobnih tistim v plačljivih aplikacijah za fitnes.

Zagotavlja načrte vadbe, prilagojene vašim ciljem in priporočene vadbe. Ti načrti so dostopni na Garmin Connect in jih je mogoče prenesti v katero koli od naprav za enostavno spremljanje.

Obe napravi spremljata vašo vzdržljivost med kolesarjenjem in zagotavljata oceno vaše preostale zaloge energije. Med kolesarjenjem ponujata tudi opozorila za hidracijo in prehrano in poskrbijo, da ohranite optimalno raven energije.

Poleg tega obe napravi izračunata vašo vadbeno obremenitev in zagotovita vpogled v področja, na katera se je treba osredotočiti, da dosežete vnaprej določene cilje. Tako lahko tudi spremljate, koliko energije vam je še preostalo. Prav tako vam lahko svetujeta, kdaj je čas za počitek, da optimizirate vaš trening.

 

 

Dodatne funkcije

 

Kolesarski računalniki Garmin Edge ponujajo naslednje funkcije, ki jih je vredno izpostaviti:

 • Power Guide in Realtime Stamina sta funkciji, predstavljeni na 1040 (Solar) in omogočeni tudi na modelih 540 in 840.
 • ClimbPro prikazuje statistične podatke o prihajajočih vzponih. Po novem vam ni treba imeti vnaprej načrtovane poti, podatki pa so bolj podrobni.
 • Z MTB Dynamics sledite gorskokolesarskimi parametri, kot so število in dolžine skokov ter čas v zraku.
 • Funkcija zaznavanja dogodkov pošlje sporočilo z vašo lokacijo stikom v sili po dogodku na cesti ali brezpotju.

 

 

 

Zakaj bi torej izbrali en Edge namesto drugega?

 

Začnimo z Edge 540 - odlikuje ga odlična vrednost, vendar nima zaslona na dotik.


Po drugi strani ima Edge 840 zaslon na dotik, ki olajša uporabo zemljevidov in spreminjanje podatkovnih polj.

Pomemben vidik je, da imajo modeli Edge 840, poleg zaslona na dotik, enake gumbe kot 540, zaradi česar je morda še privlačnejši za posameznike, ki imajo raje računalnike z gumbi.

Pri končni odločitvi je ključnega pomena, da upoštevate funkcije, ki jih nameravate uporabljati, in svoj stil vožnje.


Če podatkovna polja običajno nastavite enkrat in se ne zanašate pogosto na navigacijo ali zemljevide, je Edge 540 primerna izbira.


Če pa potrebujete več interaktivnih funkcij in želite redno uporabljati navigacijske funkcije, je Edge 840 bolj primeren za vas.

 

Poleg tega obstaja možnost, da se odločite za modele Solar, ki so nekoliko dražji, vendar pa zagotavljajo daljšo življenjsko dobo baterije.

 

Kateri kolesarski računalnik bi izbrali vi? Sporočite nam v komentarjih.