Kolesarske spodnje majice - Zakaj jih nosimo? | Maxisport svetuje

Kolesarske spodnje majice - Zakaj jih nosimo? | Maxisport svetuje

Ko v prijetnih temperaturah prikolesarimo do vrha prelaza, se niti ne zavedamo kako pomemben del kolesarske garderobe je ravno kolesarsko aktivno spodnje perilo – ja, tudi poleti!

Med vzponom se intenzivno preznojimo, kakovostna kolesarska oblačila so sicer izdelana iz hitro sušečih tkanin, vendar površina kože navkljub temu ostaja vlažna.

Predstavljajte si kako vas med spustom iz višjega prelaza oblije hladen veter, oziroma, ko vas pri kolesarjenju na sončen pomladni dan, pot zanese skozi senčno dolino, takrat kolesarjenje nenadoma ne bo več tako prijeteno.

 

 

Glavna naloga kolesarskega aktivnega spodnjega perila je hiter prenos vlage iz površine kože na zgornji sloj oblačil.

Aktivne spodnje kolesarske majice ohranjajo površino kože suho, ker bo znoj sproti izhlapel na prostem, nam pri kolesarjenju v vročini ne bo nič bolj vroče, v zatišnih legah in na spustih pa nam bo prijetno toplo.

S kakovostnim aktivnim spodnjim perilom pri temperaturnih nihanjih ne bo takoj potrebno poseči po neprepihljivi kolesarski vetrovki ali brezrokavniku, saj se bomo zaradi suhega prvega sloja počutili zračno in udobno, v suhih oblačilih pa se tudi ne bomo prehladili.  

Za čimboljšo funkcionalnost, hiter prenos vlage iz kože na naslednje oblačilo in ohranjanje suhe površine kože, se mora aktivno spodnje perilo popolnoma, oziroma kolikor je le možno, prilegati telesu.

Morda se vam bo sprva zdelo, da je oblačilo prave velikosti preveč oprijeto, vendar je za najboljše delovanje tesno prilegajoče se oblačilo nujno. Hkrati mora biti poskrbljeno tudi za to, da je gibanje nemoteno in občutek pri nošenju in v gibanju prijeten.

Aktivno spodnje perilo je nepogrešljiv del garderobe vsakega kolesarja, pri oblačenju je vedno osnovni sloj, ne glede na zunanjo temperaturo ali letni čas.

P.S. Spodnje majice imajo dodatno prednost, saj so vsestranske, zato so primerne ne le za kolesarjenje, temveč tudi za različne druge športe!

 

 

Aktivno spodnje perilo Assos Skin Layer

Spodnje kolesarske majice Assos Skin Layer so morda na prvi pogled videti kot preprosti izdelki, vendar je njihov razvoj trajal več let.

Pravi izziv je bil najti najboljša vlakna in konstrukcijo, ki bi pripeljala hkrati do najmanjše možne teže, večje zračnosti in izboljšanja ergonomije.

V tovrstnih oblačilih je daleč najpogosteje uporabljan elastan, material odlikuje izvrstna elastičnost, ki je nujna za dobro prileganje in gibljivost, vendar občutno ovira uravnavanje vlage.

Spodnje majice Assos Skin Layer ne vsebujejo elastana, nadomestila ga je povsem na novo razvita tkanina iz mešanice vlaken polipropilena in ogljika.

Polipropilenska vlakna imajo odlične hidrofobne lastnosti, ogljikova vlakna pa antialergijske in antibakterijske lastnosti ter še dodatno pospešujejo sušenje tkanine.

Vse našteto zaokrožuje cevasta in brezšivna izdelava, ki je podobna načinu pletenja nogavic in omogoča odlično prilagodljivost ter oprijem telesa brez neželenega drgnjenja, ki ga pri običajni zasnovi oblačil povzroča veliko število ploskih šivov, pri cevasti konstrukciji pa so nepotrebni.

Za minimalistično podobo oblačil serije Skin Layer obstaja razlog, ki je povsem praktične narave.

Barvno tiskanje namreč poslabša učinkovitost tkanine, ki se obarvana enostavno ne bi tako hitro sušila, zato je podoba omejena na subtilno črto na sprednjem delu, ki se razteza od vratu navzdol.

Ta črta ima tudi svojo nalogo, skrbi zato, da vemo v kateri toplotni razred je oblačilo razvrščeno in da majico pri oblačenju pravilno namestimo, saj mora biti črta ves čas navpično poravnana.

 

 

Kako izbrati ustrezno spodnjo kolesarsko majico Assos?

Bele majice so namenjene kolesarjenju v vročih poletnih dneh in toplemu obdobju na splošno, zaradi bele barve ne bodo moteče vidne, ko čeznje oblečemo kolesarsko majico, črne so za prehodno (rumena črta) in zimsko obdobje (modra črta).

Za vse tiste, ki jih niti temperature pod lediščem ne zaustavijo, oziroma vsem najbolj »zmrznjenim« pa so namenjene tiste v modrem, označene z besedo Ultraz, ki imajo za boljše zadrževanje toplote dodano tudi volno. Slednje se pogosto uporabljajo tudi za smučarski tek in podobne zunanje aktivnosti v zimskem času.

Barvno kodiranje in toplotno razvrščanje majic, je v praksi najbolj uporabno takrat, ko se boste v naglici odpravljali na vožnjo, saj je že iz podobe same takoj razvidno, v katero temperaturno območje majica spada.

 

 

Toplotni razredi

Aktivne spodnje majice Assos Skin Layer so na voljo za moške in ženske ter razdeljene v (okvirno) 4 toplotne razrede:

  • 1/3 poletje od +20°C do +30°C
  • 2/3 pomlad/jesen od +12°C do +22°C:
  • 3/3 zima od +6°C do +14°C
  • 3/3 Ultraz -6°C do +6°C

 

Z razdelitvijo oblačil v toplotne razrede, je oblačenje sila enostavno, vse kar moramo storiti je to, da glede na letni čas in zunanjo temperaturo, kombiniramo oblačila, ki so v enakem toplotnem razredu.

Na ta način hipno izginejo vse zadrege s katerimi se običajno srečujemo kolesarji, zlasti v prehodnem in zimskem obdobju.

 

Kateri model aktivnega perila je za vas najprimernejši?

Aktivne spodnje majice so na voljo za vsa temperaturna obdobja, ki jih prinesejo letni časi.

V ponudbi najdemo celo spodnje majice, ki so namenjene notranji uporabi, na trenažerju in kolesarjenju v izredno vročih poletnih dneh, ko temperature lahko presežejo tudi 35°C ter take, ki so primerne tudi  za kolesarjenje pri temperaturah krepko pod lediščem.

 

 

Za uporabo na trenažerju in v vročih poletnih dneh - od +30°C:

Assos Skin Layer Superleger je izjemno lahka spodnja kolesarska majica, zasnovana tako, da se anatomsko prilagaja telesu in vas ohranja hladne in suhe v najbolj vročih razmerah, ne glede na to, ali trenirate na trenažerju oziroma v zaprtih prostorih ali na prostem.

Na voljo je s kratkimi rokavi ali brez rokavov.

 

Kolesarjenje v toplem poletnem času - od +20°C do +30°C:

Moška ali ženska poletna spodnja kolesarska majica z odprto struktura tekstila omogoča pretok hladilnega zraka, preja z ogljikom pa zagotavlja trajno preprečevanje neprijetnih vonjav.

 

Kolesarjenje v prehodnem, pomladnem in jesenskem obdobju - od +12°C do +22°C:

V hladnem jesenskem in zgodnjem spomladanskem času je ključnega pomena, da zgornji del telesa dobi dodatno zaščito, zato priporočamo moška ali žensko pomladno-jesensko spodnjo kolesarsko majico Skin Layer Spring-Fall.

Na voljo je s kratkimi ali dolgimi rokavi.

 

Za kolesarjenje v hladnem pozno jesenskem in zgodnje zimskem obdobju - od +6°C do +14°C:

Moška ali ženska termo spodnja majica z dolgimi rokavi Skin Layer Winter, prilagojena za hladne in zahtevne zimske razmere.

 

Za kolesarjenje v izredno hladnih zimskih dneh od -6°C do +6°C:

Izredno topla spodnja majica z dodatkom tople volne (31%) in dolgimi rokavi Ultraz Winter LS Skin Layer, na voljo v moški in ženski različici. Majica je oblikovana za najhladnejše in najzahtevnejše zimske razmere.

 

 

Nasveti za pranje kolesarskih oblačil

Glede na fizične lastnosti tkanine in vlaken, je priporočljivo, da spodnje majice Assos Skin Layer perete pri nizkih temperaturah, z majhno količino detergenta.

Priporočamo uporabo čistila za športna oblačila Assos Active Wear Cleanser.

Čistilo učinkovito čisti že pri nizkih temperaturah, ohranja barve in membrane ter je močno koncentrirano.

Za ročno pranje potrebujete le ½ pokrovčka detergenta na 5l vode, za strojno od  ¾ do največ enega.

Dobra plat čistila je, da je povsem nealergijsko in kot tako idealno za vse z občutljivo kožo.

Čistilo je na voljo v dveh embalažah, večja (1L) je namenjena domači uporabi, manjša (300 ml) in priročnejša pa bo zlahka našla svoj prostor med prtljago med kolesarskimi potepanji.