Zwift — Vse, kar morate vedeti o virtualnem kolesarjenju | Maxisport Čerin

Zwift — Vse, kar morate vedeti o virtualnem kolesarjenju | Maxisport Čerin

Zwift je spletna aplikacija, ki je v zadnjih letih korenito spremenila kolesarjenje. Vsako leto jo uporablja vse več ljudi, med njimi tudi vaši najljubši profesionalni kolesarji.


Zahvaljujoč Zwiftu lahko zdaj uživamo v virtualnem svetu, ki nam omogoča realistično kolesarjenje v udobju lastnega doma z uporabo pametnih interaktivnih trenažerjev in valjev, ki simulirajo resnične vzpone, dirkanje s prijatelji ali drugimi kolesarskimi navdušenci, sodelovanje v skupinskih vožnjah, zbiranje nagrad in deljenje vsega tega s prijatelji prek družbenih omrežij in aplikacij, kot je Strava.

Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen kolesar, vam Zwift ponuja različne načrte kolesarskega treninga in skupinske vožnje, prilagojene vašim trenutnim sposobnostim, vsak dan in kadar koli. 

Zwift vsako leto posodobi tudi virtualne poti in tekmovanja, ki bodo zagotovo popestrili vaše treninge in vas motivirali, da čez zimo ohranite kondicijo, da boste spomladi pripravljeni na svoje kolesarske podvige.

Kljub temu je lahko aplikacija Zwift za nekatere nekoliko zapletena, zato smo tukaj, da vam razložimo osnove, žargon in kako napredovati na Zwiftu.

 

V naslednjem blogu bomo pojasnili:

  1. Kaj je Zwift?
  2. Oprema, ki jo potrebujete za virtualno kolesarjenje
  3. Kako začeti z virtualnim kolesarjenjem?
  4. Koda za popust za Zwift
  5. Nastavitev računa Zwift
  6. Zwiftova virtualna kolesa, obroči in trgovina Drop Shop
  7. Izzivi na Zwiftu
  8. Raziskovanje svetov Zwift
  9. Skupinske vožnje, treningi in dirke na Zwiftu
  10. PowerUps

 

 

1. Kaj je Zwift?

 

Kot smo že omenili, je Zwift aplikacija, ki vam omogoča, da kolesarite doma. 


Za uporabo Zwifta priporočamo pametne interaktivne trenažerje ali valje, ki bodo samodejno prilagajali upor, ki ga nastavlja Zwift, in ga prilagodili naklonom na virtualnih cestah, vključno z vzponi in spusti. 

Zwift bo celo zaznal, ko boste vozili za drugim kolesarjem, in zmanjšal potrebno moč za ohranjanje hitrosti, tako kot v resničnem življenju.

 

 

2. Oprema, ki jo potrebujete za virtualno kolesarjenje

 

Osnovni seznam opreme, ki jo potrebujete, je naslednji:

  1. Kolo
  2. Interaktivni trenažer ali interaktivni valji
  3. Pripomočki za kolesarjenje: merilnik srčnega utripa, podloga za trenažer, znojnik, stojalo za tablico ali računalnik, ventilator.
  4. Računalnik, pametni telefon ali tablični računalnik z Bluetooth ali ANT+ (ali adapter/ključ USB ANT+)

 

trenazer-tuo-coperton interaktivni-valji-nero pametni-interaktivni-trenazer-justo

 

 

Kolo in trenažer 

 

Seveda za kolesarjenje najprej potrebujete kolo, nato pa še interaktivni trenažer ali valje.
Na trenažerjih Elite lahko uporabite katerokoli kolo: cestno ali gorsko.

Pametni interaktivni kolesarski trenažer z vgrajenim merilnikom moči bo neposredno meril vašo moč in podatke poslal v Zwift. Poleg tega bo samodejno spreminjal upor glede na simuliran naklon. 

Zanimiva funkcija je, da lahko Zwift v načinu vadbe sam prilagodi upor, tako da dosežete nastavljeno moč, ki jo morate doseči pri vadbi, ne da bi vam bilo treba prestavljati prestave na kolesu (ERG Mode).

V naši ponudbi so trenažerji in valji, ki ustrezajo vsakemu žepu in potrebam. 

 

Priporočamo:

  1. Interaktivni trenažer Tuo v kombinaciji s posebnim plaščem za trenažer Coperton. Tuo je trenažer, ki ga ne boste želeli skriti. Italijanski dizajn v kombinaciji s simulacijo naklona do 10 % je vse, kar potrebujete za cenovno ugodno kolesarjenje pod streho. Natančnost podatkov je ±5 %. Coperton plašč za trenažer izboljša udobje pri uporabi trenažerja, zmanjša pregrevanje in znatno izboljša oprijem.
    Akcijska cena: 319,00 €

  2. Valji Elite Nero so edini interaktivni valji na trgu. Valji so izjemno priročni, saj se po uporabi preprosto zložijo, hkrati pa je vadba na valjih izjemno naravna. Posebnost, ki jo Elite predstavlja pri modelu Nero, sta dva 2,7-kilogramska vztrajnika, ki zagotavljata zelo gladko vrtenje in s tem enak občutek, kot če bi pedala vrteli na cesti. Na valjih lahko učinkovito trenirate tudi ravnotežje.
    Akcijska cena: 519,00 €

  3. Najzmogljivejši pametni interaktivni trenažer v Elitovi ponudbi je Justo. Odlikujejo ga izjemna natančnost (<1 %), nakloni do 24 %, vgrajen merilnik moči, samodejna kalibracija in še več. Zaradi vsega naštetega je Justo trenažer, s katerim dobite največ in trenirate kar doma, z visoko stopnjo realizma in več zabave.
    Akcijska cena: 799,00 €

 

*Cene se lahko spremenijo.

Več o tem, kateri trenažer je primeren za vas, najdete tukaj.

 

Pripomočki za vadbo

Zwift poleg moči samodejno izračuna tudi hitrost in kadenco prek pametnega trenažerja. Če želite imeti natančne treninge, vam priporočamo uporabo merilnika srčnega utripa.

Zakaj priporočamo uporabo merilnika srčnega utripa v kombinaciji z merilnikom moči, si lahko preberete tukaj.

 

 

Naprave združljive z Zwiftom

 

Če imate kolo in pametni trenažer ali valje, potrebujete še napravo za dostop do aplikacije Zwift. 

Zwift je združljiv s številnimi platformami, vključno z računalniki Mac in PC, pametnimi telefoni, Apple TV in tabličnimi računalniki iOS ali Android z vgrajenim Bluetooth LE. 


Minimalne sistemske zahteve za vašo napravo lahko najdete tukaj.

 

 

Pripomočki za kolesarjenje pod streho

 

Zdaj, ko ste spoznali osnove virtualnega kolesarjenja, vam priporočamo še nekaj pripomočkov, s katerimi bo kolesarjenje za vas, vaše bližnje in celo sosede še bolj prijetno. 

 

Podloga za tla

 

Zelo pomemben dodatek je podloga za trenažer, ki bo poleg zaščite tal pred znojem in obrabo znatno ublažila hrup trenažerja med uporabo. 

Zaradi posebnih trpežnih materialov bodo kakovostne podloge, kot so Elite Folding Mat, Elite Training Mat in Elite Dry Mat, izboljšale tudi oprijem. 

Vse te podloge so zelo enostavne za vzdrževanje, podlogi Dry Mat pa je priložena tudi priročna odstranljiva pralna brisača.

 

Znojnik za zaščito kolesa pred potenjem

 

Za tiste, ki se med vadbo v zaprtih prostorih lahko veliko potite, priporočamo znojnik Elite Protec+, ki ga s trakovi z velcro in elastiko enostavno pritrdite na kolo. 

Zakaj na kolesu uporabljati znojnik? Ne le, da lažje vzdržujete čistočo, agresivna sol lahko uniči okvir in sestavne dele vašega kolesa, zato je nujno, da kolo med vadbo zaščitite. 

 

 

Stojalo za tablico

 

Pri kolesarjenju z Zwiftom se želimo osredotočiti na vadbo pred nami, zato nam stojalo za tablico, telefon in prenosni računalnik Elite Posa pride zelo prav.


Ventilator

Nenazadnje zelo priporočamo uporabo ventilatorja, s katerim bo vaša izkušnja v vseh letnih časih izjemno prijetna, posledično pa bo tudi vaša zmogljivost boljša. 

Zadostuje že zmogljiv običajen ventilator, ki ga lahko najdete v lokalni trgovini, lahko pa izberete tudi Elitov pametni ventilator Aria, ki se samodejno prilagaja glede na intenzivnost in podatke iz programa Zwift, in sicer do hitrosti 50 km/h.

 

 

3. Kako začeti z virtualnim kolesarjenjem?

 

Če želite začeti, se morate registrirati na spletni strani Zwift in ustvariti svoj profil.

Takoj se lahko naročite za naročnino 14,99 EUR na mesec ali pa začnete z brezplačnim 14-dnevnim preizkusnim obdobjem.

Če za Zwift uporabljate računalnik ali Apple TV, vam priporočamo tudi prenos aplikacije Zwift Companion iz trgovine App Store ali Google Play. 

S to aplikacijo imate na dosegu roke številne priročne funkcije, kot so spreminjanje podatkov, kot so moč, hitrost in kadenca, smer vašega avatarja in pošiljanje sporočil drugim uporabnikom Zwifta.

Aplikacija Companion je tudi odličen način za raziskovanje in prijavo na številne dogodke, ki jih ponuja Zwift, kot so skupinske vožnje, treningi in dirke.

Ko je vse to nastavljeno in je aplikacija zagnana, morate svoje naprave povezati z aplikacijo. Okno za povezavo se prikaže takoj, ko se aplikacija zažene.

 

 

4. Koda za popust za Zwift

 

Če kupite enega od določenih trenažerjev Elite, prejmete kuponsko kartico s kodo za popust, ki vključuje brezplačno enomesečno naročnino na Zwift in brezplačno 12-mesečno naročnino na My E-Training.

 

5. Nastavitev računa Zwift

 

Ko ustvarite račun in se prijavite v aplikacijo Zwift, jo lahko povežete z različnimi aplikacijami, kot so Strava, Training Peaks, Garmin Connect itd.

V aplikaciji Zwift vnesite svoje podatke: ime, težo, starost in višino. Pomembno je, da vnesete pravilne podatke (razen imena), saj jih bo aplikacija uporabila za izračun pravilne hitrosti in vašega FTP.

Nato ustvarite svoj avatar, da bo videti tako, kot želite, ga opremite z virtualno opremo, kot so dres, hlače, čelada, očala, rokavice, nogavice, čevlji, in nastavite osebne značilnosti, kot so barva kože, lasje itd.

Ko boste vse opravili, vam priporočamo, da brez zadržkov raziskujete svetove in možnosti v aplikaciji ter poiščete svoje najljubše kolesarje ali prijatelje in jim sledite.

 

 

6. Zwiftova virtualna kolesa, obroči in trgovina Drop Shop

Na Zwiftu s kolesarjenjem pridobivate točke, ki jih lahko uporabite za nakup virtualne kolesarske opreme v virtualni trgovini Drop Shop. V igri je to valuta, ki se imenuje Drops (kapljice). Preprosto povedano, več ko kolesarite, več točk Drops in XP dobite.


Za vsak prevoženi kilometer dobite 20 točk XP, dodatne točke XP pa lahko dobite tudi tako, da na primer dobite PowerUp (naključno nagrado, ki vam pomaga pri kolesarjenju) ali prekolesarite novo pot in s točkami napredujete po nivojih, ki jih je trenutno 50.

Zakaj so virtualna kolesa in obroči pomembni?

Tako kot v resničnem življenju sta tudi na Zwiftu pomembna teža in aerodinamika opreme. 

Opremite se lahko tudi s posebno opremo, ki jo dobite le, ko opravite naporen izziv. Na ta način bodo drugi virtualni kolesarji prepoznali vaš trud.

 

7. Izzivi na Zwiftu (Challenges) 

 

Večina izzivov v storitvi Zwift se občasno spreminja in so na voljo nekaj časa. 

Obstaja pa tudi nekaj stalnih izzivov, kot je Everestov izziv, po katerih dobite posebno opremo. Na primer, če opravite izziv Tour Italy Challenge, dobite virtualno kolo Pinarello Dogmo F8!

Nekaj Zwiftovih izzivov je sponzorskih ali dobrodelnih, na primer Zwiftov poziv kolesarjem, naj se pridružijo projektu Tour For All pred nekaj leti, ki je po udeležbi 250.000 kolesarjev podvojil donacijo 125.000 dolarjev za organizacijo Zdravniki brez meja.

 

 

8. Raziskovanje svetov Zwift

 

Na Zwiftu je trenutno 12 svetov: Watopia, Bologna, France, Gravel Mountain, Innsbruck, London, Makuri Islands, New York City, Paris, Richmond, Scotland in Yorkshire. 

Svet Zwift Bologna je mogoče odkleniti le na dogodkih, kar pomeni, da lahko v ta svet vstopite le tako, da se pridružite skupinski vožnji ali dirki ob določenem času. V drugih svetovih so nekatere poti na voljo samo za dogodke.

 

Watopia

 

Watopia je najbolj priljubljen virtualni otok med uporabniki Zwifta in ponuja največjo raznolikost terena s 53 različnimi potmi.

Najzahtevnejša pot v Watopii je Four Horsemen, ki vključuje štiri zahtevne vzpone: Watopia KOM, Epic KOM, the Volcano KOM in Alpe du Zwift. Dolga je 89,3 km in se povzpne na 2112 m.

Če ste začetnik, lahko nastavite tudi stopnjo težavnosti Trainer Difficulty, da bodo vzponi nekoliko lažji.

 

 

9. Skupinske vožnje, treningi in dirke na Zwiftu

 

Trening

 

Zwift je postal tako učinkovito orodje za trening, da ga celo številni profesionalni kolesarji uporabljajo za ohranjanje kondicije v zimskih mesecih ali za okrevanje po poškodbi. 

Na primer, Mathew Hayman, ki je leta 2016 s pomočjo Zwifta zmagal na dirki Pariz-Roubaix, potem ko si je šest tednov pred dirko zlomil roko. 

Enako je storil Steve Cummings, ki si je leta 2017 zagotovil naslov britanskega prvaka v cestnem kolesarstvu in vožnji na čas, potem ko zaradi operacije rame ni mogel trenirati na prostem.

Če želite trenirati na Zwiftu, se prijavite in nato na desni strani okna kliknite ikono za Workout Collections.

Odprlo se bo novo okno in videli boste dve kategoriji. Eno za posamezne treninge in drugo za načrte treninga (Plans).

Če ste že nastavili svoj FTP, lahko preprosto izberete vadbo in začnete.

Če ste začetnik, vam priporočamo, da opravite test FTP, da dobite natančno izhodišče, na podlagi katerega bo program Zwift oblikoval vaše treninge.

Zwift ponuja ogromno strukturiranih vadb, med katerimi lahko izbirate - ali jih sestavite sami - in se celo prijavite na načrte vadbe, ki trajajo več tednov.

Izberete lahko načrt, ki je namenjen določenim dogodkom ali vašim šibkim točkam, na primer TT-Tune Up, ki se, kot pove že ime, osredotoča na aerobno moč in vrhunsko kondicijo, potrebno za vožnjo na čas.

Na voljo so tudi načrti, kot je FTP Builder, katerega cilj je v kratkem času povečati splošno telesno pripravljenost in FTP.

 

 

Skupinske vožnje

 

Na voljo so tudi skupinske vožnje, ki se tako kot skupinske vožnje v resničnem svetu začnejo ob določenih urah. 

Zanje se je treba predhodno prijaviti na strani Events, udeležuje pa se jih več udeležencev. Ko uporabljate aplikacijo Zwift Companion lahko klepetate s kolesarji iz iste skupine ali dirke. Prav tako lahko pošljete zasebna sporočila.

Z uporabo funkcije Zwift Meetups v aplikaciji Zwift Companion lahko ustvarite tudi zasebno skupinsko vožnjo s svojimi sledilci.

Na voljo imate številne možnosti za prilagajanje vožnje: datum in uro vožnje, kraj vožnje, pot, razdaljo/dolžino vožnje in ali želite, da je srečanje dirka!

 

 

Dirke

 

Na Zwiftu lahko tudi dirkate. Dirko enostavno izberete iz seznama Events in izberete kategorijo v kateri želite dirkati. 

Kategorije za dirke temeljijo na funkcionalnem pragu moči (FTP) v vatih na kilogram (w/kg):

 

  • A = 4,0 W/kg in več
  • B = 3,2-3,9 w/kg
  • C = 2,5-3,1w/kg
  • D = 2,4 W/kg in manj

 

Če ne poznate svojega FTP, lahko uporabite enega od testov FTP, ki so na voljo na strani Zwiftove vadbe. Lahko opravite tudi krajši Ramp Test.

Ko izberete kategorijo in se prijavite na dirko, vas bo program Zwift samodejno popeljal na start dirke, ko se bo ta začela.

Pripravite bidone s hidracijskimi tabletami, ventilator in brisačo, saj vas bodo, če se boste sredi dirke ustavili, takoj pustili za seboj.

Zagotovite si tudi dovolj časa za ogrevanje, saj so dirke Zwift znane po tem, da se začnejo hitro - nekateri tik pred začetkom celo povečajo število vatov, da bi prehiteli vse ostale.

P.S. tudi na virtualnih dirkah lahko prehitevate! 

 

 

10. PowerUps

 

Na Zwiftu vam bodo prav tako pomagali PowerUpsi, ki smo jih prej omenili.

Trenutno je na voljo devet različnih PowerUps:

 

  1. Feather Lightweight: To je simbol peresa, ki za 15 sekund zmanjša vašo težo za 10 odstotkov. Najbolje ga je uporabiti na strmem vzponu, kjer bo najbolj vplival na vašo hitrost.

  2. Truck Draft Boost: Simbol tovornjaka: za 30 sekund za 50 odstotkov poveča učinek kolesarjenja za drugimi kolesarji. Odličen za hitro vožnjo po ravnem.

  3. Helmet Aero Boost: Za 15 sekund zmanjša aerodinamični upor vašega avatarja za 25 odstotkov. To je uporabno pri samostojni vožnji po ravnini ali pri visokih hitrostih.

  4. Breakaway Burrito: Za 10 sekund postanete "nedraftabilni". Najbolje se uporablja, ko se poskušate odlepiti od skupine, na voljo samo na dogodkih.

  5. Invisibility: S to funkcijo, ki jo simbolizira duh, ste za 10 sekund nevidni za druge kolesarje. Najbolje se uporablja, ko se poskušate oddaljiti od skupine ali samostojnega kolesarja - poskusite ustvariti razmik, preden se ponovno pojavite in vsi ugotovijo, kaj ste storili. Na voljo samo na dogodkih in ne deluje v razdalji 400 metrov od ciljne črte.

  6. Steamroller: Ta dodatna zmogljivost je omejena na progo Watopia Jungle Circuit in za 30 sekund znatno zmanjša kotalni upor vašega avatarja. Z njim je vožnja po prašnih cestah enako enostavna kot vožnja po asfaltu.

  7. Anvil: nasprotje Featherweight PowerUpa, saj vaš avatar za 30 sekund postane težji. Najbolje se uporablja na spustih za povečanje hitrosti, vendar deluje le na spustih z nagibom -1,5 % ali manj.

 

Vzpon e-tekmovanja je korenito spremenil kolesarstvo, kot ga poznamo, saj je Zwift od leta 2020 tri leta gostil svetovno prvenstvo UCI Cycling Esports World Championships, ki pa se je zdaj za tri leta, od leta 2024 naprej, preselilo k MyWhoosh.

Zwift Community Live je na tem področju naredil še korak naprej, saj ponuja neposredni prenos in komentarje v živo za različne dirke.

Upamo, da se boste pridružili skupnosti Zwift in pozimi še naprej vrteli pedala.