Kolesarski blog | Anže Česen | Zimska kolesarska oblačila

Kolesarski blog | Anže Česen | Zimska kolesarska oblačila

Kolesarjenje pozimi zna biti kar drzno početje. Ne samo zato, ker moramo imeti vsaj malo sreče z vremenom, da ni vse mokro in ledeno, ampak predvsem se moramo znati pravilno obleči.

Marsikomu pogled na nizke temperature in oblačno vreme bolj približa notranje kolesarjenje, tako na trenažerjih, kot je recimo Elite DIRETO XR ali na valjih kot je Elite NERO.
Vendar veliko nas je, ki nam paše zunanji zrak. Čeprav po pravici povedano me kar vleče tudi na kakšne valje Elite NERO, ampak lepo počasi.

Morda edina težava zunanjega kolesarjenja ob nizkih temperaturah je kako izbrati pravo oblačilo oziroma sloj oblačil.

Začnimo pri stopalih oziroma nogah. Dobra zaščita so že kolesarski čevlji za zimo Sidi MTB FROST Gore 2 v izredno nizkih temperaturah jih lahko še dodatno zaščitimo s Sidi FRIO Winter galošami. Sam vem, da imam probleme pri manj toplih stopalih in „probleme“ z rokami. Tema dvema izpostavljenima deloma telesa moram privoščit MAXIimalno zaščito.
Vsak pri sebi pa tudi najbolje ve, kateri del telesa ima morda bolj občutljiv na nizke zimske temperature.

Gremo višje. Zimske kolesarske hlače. Zelo sem občutljiv, če imam na sebi debele hlače. Občutek imam utesnjenosti oziroma težkega premikanja. Vendar z vodo odbojnimi zimskimi kolesarskimi hlačami Ale KLIMATIK WINTER je občutek, kot da bi imel na sebi drugo kožo. V bistvu ni debel material a še vedno nudi dovolj dobro zaščito za zimsko kolesarjenje ter odlično počutje ob vrtenju pedal.

Seveda pod naramnice pride še merilnik srčnega utripa in ena dolga spodnja majica, ki najbolje vpija vlago telesa a hkrati se hitro suši in ti ne daje občutek mokrega hrbta oziroma neprijetnega hladnega občutka. Nad spodnje perilo nadenem še sloj jakne ali pa še kakšen dodaten sloj pred jakno. Sam uporabljam kombinacijo spodnjega perila in jakne Dotout VERTO. Če je izredno mraz in piha oblečem nad spodnjim perilom še recimo termo kolesarsko majico Ale R-EV1 CLIMA, ki je bolj oprijeta.
Jakna Dotout VERTO mi je zelo všeč, saj ne potrebuješ preveč slojev, da združiš toploto ter udobje. Notranji del je narejen iz Polartec Alpha tkanine, ki je izredno hitro sušeča in odlično odvaja telesno vlago. Je seveda bolj oblikovana za vse aktivnosti predvsem pa za Grevel kolesarje saj spodnji del ni toliko stisnjen kot recimo pri Assos MILLE GT ULTRAZ Winter Evo.

Ker sem občutljiv na mraz v prste na rokah dajem veliko pozornost pri izbiri kolesarskih zimskih rokavic. Trenutno imam Assos Winter black Series kolesarske rokavice, spogledujem se pa tudi z Assos Ultraz Winter. Zelo pomembno je, da izberemo pravilno velikost rokavic. Na tej spletni strani boste našli poimenovanje velikosti "tabela velikosti". Zakaj je pomembno, da izberemo pravilno velikost, ne samo zaradi tega, da bo na nas zgledalo dobro, lepo in predvsem udobno. Najhitrejša izbira bo takšna, da imate na koncu prstov še vedno nekaj prostora oziroma zadostno količino „zračnega“ prostora.
Seveda se lahko tudi izbira dolžina zapestnega dela. Sam imam rad, da imam nekoliko višji zapestni del, saj mi tako še dodatno obvaruje zapestja, katera hitro izgubljajo toploto. Največ toplotne energije gre skozi gležnje, kolena, komolce, zapestja... Tam kjer nimamo nič maščobe in ni nikakršnih „grelnih radiatorjev“. Zato je pomembno, da pri vseh oblačilih ali pripomočkih izberete pravilno velikost.

Kot sem že omenil v enemu predhodnih blogov/zapisov je tudi dobro, da toplotno zavarujemo predele vratu in glave. Ob mrazu in vetru pa še kako prav pride obrazna maska ALE Under Helmet termo kolesarska podkapa, katera nas bo varovala pred dodatno izgubo še kako pomembne toplote. Tako, kot rokavice mi nekako diši tudi Assos Ultraz Winter Face Mask kolesarska podkapa – balaklava, ki dodatno ščiti predel obraza, ušes in zatilje vrata.

Tako, počasi smo prišli do vratu in glave. Seveda bistro glavo varuje čelada a ne pozabi vse se začne pri „tleh“ si morda razmišljal/a o nogavicah Ultraz Winter, katere so namenjene kolesarjenju v temperaturnem območju med -4 in 8 °C?

Sedaj vemo, kako se obleči, tako da sedaj žal nimamo izgovorov. Pa imamo voljo? Po vsej verjetnosti zagotovo, saj kdor bere tale zapis je zagotovo športnik po naravi in ponavadi imamo športniki še kako dovolj volje.

Se vidimo na asfaltu ali pa kje v gozdu. #FullGasEverywhere