Kaj obleči za kolesarjenje | Petra "Raketa" Baus | Nasveti rekreativne kolesarke

Kaj obleči za kolesarjenje | Petra "Raketa" Baus | Nasveti rekreativne kolesarke

Rekreativna kolesarka Petra "Raketa" Baus svetuje kako se obleči za kolesarjenje v prehodnih in mrzlih dneh ter na kaj je potrebno biti pozoren pred nakupom kolesarskega tekstila

Kolesarji se znamo dokaj pravilno obleči za kolesarjenje v toplejših dneh, ko so temperature nad 20 stopinj in tudi tukaj opažamo, da veliko kolesarjev še vedno nima pri sebi brezrokavnika ali vetrovke ter jih večina kolesari brez aktivnega spodnjega perila. Ta kos kolesarskega tekstila je ključnega pomena, ko se v poletnih dneh pozno spuščate iz hriba, ki mogoče leži še na senčni strani in takrat se lahko prehladite. 

Kako to, da aktivno perilo tako zelo svetujemo? Aktivno športno perilo je narejeno iz posebnih materialov, ki se zelo hitro sušijo. Prav posebno zelo dobro značilnost ima pa aktivno športno perilo Assos, ki je v večji meri narejeno iz materiala, ki se mu reči polipropilen. Ta material ne dobi vonja in se hitro suši kar sta dve zelo pomebni značilnosti aktivnega perila.

Razen teh dveh nasvetom, ki jih imamo za naše stranke bi imeli za dodati, da tukaj zraven svetujemo tudi športne nogavice, ki niso iz bombaža. Saj se bombaž počasi suši in ni primeren za kolesarska oblačila in dodatke.

Tukaj je potem že jesensko / spomladanski čas, ko nas večina še vedno kolesari in se je najtežje pravilno obleči kot je tudi najtežje pravilno svetovati, če ne poznamo vaše trase kamor se boste odpravili kolesarit. Za primer lahko damo kolesarja iz Kamnika, ki gre kolesarit proti Kranju skozi Cerklje. Če bo sončen dan se bo lahko hitro manj oblekel kot nekdo, ki bo šel isto uro in isti dan proti izviru Kamniške Bistrice. Svetuje se več slojna oblačila. Kaj to pomeni? za temperature od 10 do 20 stopinj se lahko oblečete:

  1. Poletne hlače in poletna majica, pod majico oblečete aktivno športno perilo s kratkimi ali dolgimi rokavi. Pod hlače lahko namestite 3/4 hlačnice in zgoraj rokavčke ter imate zadaj v žepu brezrokavnik, ki ne spredaj ne prepiha in je na hrbtnem delu odprt oz. iz tanjšega materiala, da dobro diha, da ne boste "zakuhali" v prvi vzpon. Vsi dodatki so seveda hitro snemljivi in jih lahko pospravite v zadnje žepe od kolesarske majice.
  2. Za dni, ko so temperature bližje 10 kot pa 20 stopinjam namesto poletnih hlač in majice nadenemo 3/4 termo hlače ali kratke termo hlače. Najboljše kar smo jih videli izdeluje Assos in sicer model Equipe RS spring/fall, ki imajo v sprednjem delu neprepihljiv material. Hlačnice so malenkost daljše, da bolje objamejo kolenčnike ter sam material je višjega razreda kar odraža tudi cena. Kako se obleči v zgornjem delu je pa že bolj kompleksno. Prvi sloj je zagotovo aktivno perilo z dolgimi rokavi. Drugi sloj pa lahko izbirate med termo majico ali termo majico, ki ima v sprednjem delu neprepihljiv material. Če boste izbrali termo majico potem bi svetovali tudi brezrokavnik, ki dobro diha. 
  3. V teh temperaturah je priporočljiva uporaba naprstnikov, traku za na glavo ter termo rokavic.

Obdobje v katerem nas največ kolesarjev kolesari na trenažerju ali pa za nekaj mesecev odložimo kolo in se lotimo katerega drugega šport. V zimskem času so temperature nizke in v večjem delu Slovenije tudi hitro kakšen ovinek poledeni ter je na cesti veliko peska zato vsaj za cestna kolesa ni najbolj primeren čas. Kako se torej obleči v tem času? Lahko se zopet oblečemo večplastno in dodamo še eno termo plast v primerjavi z jesensko / spomladanskem časom. Ter namesto kolenčnikom dodamo dolge hlačnice. Druga izbira so dolge kolesarske termo hlače, ki so po večjem delu zaščitene proti vetru ter enako tudi kolesarska jakna. Pod kolesarsko jakno se obleče priporočljiv prvi slojin sicer aktivno športno perilo, ki je debelješe kot pa tisto, ki smo ga omenili za jesensko / spomladanski čas. V temperaturah, ki so pod približno 5 stopinj potrebujemo namesto traku za na glavo tudi kapo, bolj tople rokavice ter, da nas ne bo zeblo v prste na nogah galoše za čez čevlje ali pa toplejše čevlje za zimsko kolesarjenje. Čudovita izbira takih čevljev so Sidi Gore Zero 2 za cestno kolesarjenje ali Frost Gore 2 za gorsko kolo.

 

Artikli za vožnjo v vročih dneh in na trenažerju/valjih:

Zanj:

Moške kolesarske hlače Assos Equipe RS

Moško aktivno perilo Assos summer SS

Nogavice Assos RSR

Moška kolesarska Majica Equipe RS

 

Zanjo:

Ženske kolesarske hlače Dyora RS

Žensko aktivno perilo Assos summer SS

Kolesarske nogavice Dyora

Ženska kolesarska majica Dyora RS

 

Če imate kakšno vprašanje in vas zanima nekaj o čem Petra ni govorila, komentirajte spodaj in ji bomo vprašanja zastavili v novem videu.