Kava in kolesarstvo | Petra "Raketa" Baus | Velo Bar Ljubljana - Trnovo

Kava in kolesarstvo | Petra "Raketa" Baus | Velo Bar Ljubljana - Trnovo

SEM PETRA IN SEM KAVOHOLIK

Intro video:

 

Z mojim dragim nisva samo partnerja, sva tudi poslovna partnerja z kolesarskim lokalom. Pri nas se zbirajo vse vrste kolesarjev: rekreativni, profesionalni, upokojeni, mestni in občasni. V prihajajoči sezoni bomo imeli ob torkih Velo runde, vsako drugo soboto pa Velo izlet. Runde in izleti so prilagojeni rekreativnemu kolesarju, ki mu veliko pomeni dobra družba, dobra kavica in ne išče sotekmovalcev, ki jih bo na rundi lahko prehitel. Vozimo se v urejeni skupini, tempo počasnejšega, skladno s cestno prometnimi predpisi in vedno se na štart oziroma cilj vrnemo skupaj. Skratka uživamo!

Kot se spodobi za kolesarja obožujem kavo. Pijem jo vsak dan. Črno, brez vsega. Prvo spijem takoj zjutraj,  po dveh kozarcih vode.

S kofeinom dokazano zamaknemo pojav utrujenosti pri vzdržljivostnih športih. Vpliva na zmanjšano zaznavanje bolečine, kar pomeni, da telo lažje premaga najtežje trenutke obremenitve in se zato čas aktivnosti lahko podaljša. Kofein deluje tudi kot močan antioksidant, ki pomaga pri mišični regeneraciji in ne sproža dehidracije ter nima diuretičnega učinka pri aktivnih vadbah. Pri svetovni protidopinški agenciji (WADA) je bil s seznama prepovedanih snovi kofein umaknjen šele konec leta 2004. Pri kofeinu velja pravilo, da več ni nujno tudi boljše. Zato po pameti!

Za marsikoga je pitje kave obred. Za mene in mojega dragega vsekakor. Spijeva 3 do 4 kavice na dan, včasih tudi 5. Predvsem na dopustu, na morju ali na smučanju, si najdeva kakšen lokalen kafič z odlično kavico in potem narediva plan za dan ter opazujeva ljudi, osebje, okolico in malo "opravljava". To je pravo zdravilo za dušo. Ko kolesariva in delava malo daljšo razdaljo se vedno ustaviva na kavici na kakšni prijetni lokaciji. Ali je to vrh klanca, ali manjša vasica na obali ali pa samo lokal znan po odlični kavi. Tudi kadar kolesarimo v skupini se vedno ustavimo na kavici. Če je pot daljša, se že vmes, če pa gre za krajšo rundo pa po njej. Takrat se po kavici prileže tudi kakšno pivce.

Na trasah, kjer redno kolesariva, imava kot verjetno večina, že kar stalne lokacije za kavni počitek. Tako v Sloveniji, kot tujini. Jaz obožujem kavice ob morju. Ko zagledam prijeten kafič  s pogledom na odprto morje, se ne morem upreti, da se ne bi ustavila, popila kavo in uživala. Še dobro, da je tudi moj dragi kofetkar, drugače bi se verjetno jezil zaradi moje izbirčnosti.

Ker imava kolesarski kafič se trudiva, da je kavica odlična. Že 26 let  v lokalu pripravljamo kavo Julius Meinl, oziroma pred tem Cremcafe. Pravi kofetkarji vemo, da je za optimalno pripravo kave izredno pomembna stopnja praženja. Poznamo svetlo praženje, ki ustvarja intenzivno aromo, višjo vsebnost kisline in več okusa na ustnem nebu. Srednje praženje prinese več prefinjenosti, arome, karameliziranega okusa in manjšo vsebnost kisline in je primerno za tipične dunajske kavne recepte. Temno praženje vodi k ostremu, močno karameliziranemu in intenzivnejšemu okusu in primerno za kavo espresso. Ni pa vse v znamki kave. Nekateri so prepričani, da je kavico na aparatu, espresso, narediti enostavno. Vendar ni tako! V svoji knjigi Coffee Basics je Kevin Knox napisal: »Priprava espressa, za razliko od drugih metod priprave kave, je astrofizika.« Vsakič, ko v delo uvajamo novo dekle, je poudarek na dobri kavici. In jo naučimo. Če posluša in uboga, je kavica odlična! Ne bom ravno vse natančno opisovala, ostalo lahko vidite v posnetku. Se pa vse začne z dobro nastavljenim mlinčkom in čistočo ter toploto kavnega aparata. Pomembno je, da so skodelice tople, ker v mrzli skodelici kava izgubi okus ali celo zagreni. Priporoča se, da je količina kave na osebo okoli 7g. Če varčujemo s količino, je kava vodena. Kavo na dobro očiščeni ročki razporedimo po ročki in zmerno potlačimo, ne preveč in ne premalo. Če je premalo, je zopet vodeno, če je preveč, pa voda teče počasi, kava je lahko grenka in premočna. Obrišemo ostanke kave na ročki. Pomembna je tudi pravilna dolžina kave. Za kratko (espresso) velja pol male skodelice, 30 ml, vključuje tudi kremo. Podaljšana kavica je pa krat dva. Je pa res, da imamo stalne stranke, ki imajo svoj okus, ki smo ga z leti že dobro spoznali, tako da delamo različne dolžine za različne stranke. Če dobro opišete, koliko dolgo želite, takšno dobite. Na aparatu spustimo malo vode, da odstranimo prejšnje ostanke, namestimo ročico in takoj naredimo kavo. Kava v ročki ne sme stati, ker je aparat zelo vroč in bi se kava pričela pražiti oziroma bi postala zažgana, kot rečemo v žargonu. Kavo takoj odstranimo iz aparata in postrežemo z nasmehom.

Ta opis postopka, kako narediti dober espresso, je nastal na podlagi dolgoletnih izkušenj in z okusom zasvojenega kofetkarja. Seveda pa si tudi pogledamo ali preberemo nove in zanimive prispevke o kavi.

Za zaključek pa ta arabski pregovor o kavi:

»Kot jo je umetnost pripraviti, tako bi jo morali zaužiti kot umetnino.«