Bivši profesionalni kolesar Primož Čerin o podjetju Maxisport | Trideseta obletnica kolesarskega podjetja

Bivši profesionalni kolesar Primož Čerin o podjetju Maxisport | Trideseta obletnica kolesarskega podjetja

Maxisport Čerin, prva specializirana kolesarska trgovina in servis koles v Sloveniji, je pod vodstvom Špele Čerin in enega izmed prvih slovenskih profesionalnih kolesarjev Primoža Čerina, na slovenskem kolesarskem trgu prisotno že več kot trideset let.

 

Idejo za ustanovitev podjetja je Primož dobil še v Jugoslaviji, zaradi pomanjkanja kvalitetnih kolesarskih izdelkov na področju Slovenije. Odločil se je, da odpre in kolesarjem ponudi najkvalitetnejšo kolesarsko opremo, ki jo je v tistem času lahko dobil. Zaradi ljubezeni do kolesarstva in želje ponuditi kolesarjem najvišjo kakovost, je s pomočjo poznanstev različnih direktorjev iz kolesarskih krogov začel svojo podjetniško pot. Podjetje še dandanes strmi k temu, da v svojem kolesarskem servisu in kolesarski trgovini nudi le najkvalitetnejše izdelke.

Maxisport je uradni zastopnik za kultno znamko cestnih, gravel in električnih koles Pinarello, ki je vedno in povsod prisoten na najvišjih stopničkah na vseh najbolj priznanih dirkah v cestnem kolesarjenju. Z nenehnim tehnološkim razvojem in nezamenljivo podobo si je znamka Pinarello v kolesarskem svetu ustvarila ime, ki temelji na kakovosti, dizajnu in funkcionalnosti. Je tudi kolesarska znamka, ki se ponaša z največ zmagami na najtežji in najbolj prestižni kolesarski preizkušnji, Dirki po Franciji. Miguel Indurain, Sir Bradley Wiggins, Chris Froome in Egan Bernal je le nekaj imen, ki so botrovali k prepoznavnosti imena Pinarello.

Pred približno tremi desetletji je podjetje Maxisport Čerin začelo sodelovanje z enim od pionirjev športnih in kolesarskih očal iz Italije, s podjetjem Rudy Project. Podjetje, ki ima sedež v Trevisu, je specializirano za izdelavo kolesarskih čelad in očal za kolesarjenje, tek, prosti čas, streljanje, vodne športe, dioptrijo in kultni golf. Podjetje Rudy Project sodeluje in sponzorira najboljše športnike na svetu v vseh panogah in s pomočjo konstantnih povratnih informacij oblikujejo in razvijajo visokokakovostna športna sončna očala ter kolesarske čelade. Njihov konstantni razvoj in napredek najboljše opiše njihov slogan #elevateyourperformance.

Izdelovalec kolesarskih čevljev Sidi je v kolesarstvu poznan po svoji kvaliteti in življenski dobi čevljev za cestno in gorsko kolo. Na znamko Sidi so in še vedno prisegajo ter nosijo praktično vsi najbolj znani cestni kolesarji. Tony Martin, Julien Absolon, Chris Froome, Egan Bernal je le nekaj svetovno znanih imen, ki so zmagovali na različnih kolesarskih tekmovanjih najvišjega ranga obuti v kolesarske čevlje Sidi. V njihovem skladišču najdete tudi mnoga kopita znanih kolesarjev, katerim čevlje izdelujejo po meri in med njimi je tudi kopito direktorja kolesarskega podjetja Maxisport Čerin, prvega profesionalnega kolesarja v Sloveniji Primoža Čerina.

Da se tveganje obrestuje, je Primož dokazal že skoraj dve desetlji nazaj, ki je veliko tvegal z izdelovalcem kolesarskih oblačil Assos. Pogovori s prijatelji in drugimi kolesarji o znamki so bili pesimistični, češ da v Sloveniji ni oziroma ne bo veliko povpraševanja po izdelkih, ki jih proizvaja Assos, kljub temu, da je takrat veljal za najbolj prestižen in kakovosten kos kolesarskega tekstila. Ta laskav naziv kot tudi predanost temu športu se izdelovalca kolesarskih oblačil drži še danes. Ob pogledu na slovenske ceste se hitro opazi, da veliko število kolesarjev nosi prav njihova kolesarska oblačila. Kolesarski zavod, ki deljuje pod okriljem Maxisport Čerin je v svoji krstni kolesarski sezoni izbral prav njihovo majico, s katero so člani zastopali podjetje Maxisport na kolesarskih vožnjah.

Podjetje Compagnolo, izdelovalec vrhunske opreme za kolesarjenje in kolesarski servis Maxisport Čerinsta razvila trdno in že nekaj let uspešno sodelovanje. Na njihovi opremi in cestnih obročih (feltnah) je v letu 2020 slavil kultno kolesarsko dirko po Franciji Slovenski kolesar Tadej Pogačar. Campagnolo je opremljevalec tudi edine profesionalne ekipe v Sloveniji Adrie Mobil.
Kolesarski servis Maxisport Čerin je pridobil naziv Campagnolo Pro Shop in Campagnolo Service Center, kar pomeni, da se zaposleni serviserji redno izobražujejo o vseh inovacijah in novostih kolesarske opreme, ki jih razvija podjetje Campagnolo. Oprema se v zadnjih letih pojavlja predvsem na cestnih kolesih srednjega in visokega cenovnega razreda, kar gre popolno skupaj z vizijo podjeta Maxisport Čerin.

Primož je dobro desetletje iskal tudi zanesljiv t.i. bike fitting (elektronsko nastavitev parametrov kolesa) sistem, ki bi zagotavljal natančne rezultate, ki se nebi spreminjali, če bi kolesar šel čez nastavitev položaja večkrat. Po večih testiranjih in obiskih podjetji je našel ID Match, ki preko 3D termične kamere prenese podatke v njihov sistem. Po večkratnih testiranjih iste osebe se je le ta sistem izkazal za daleč najbolj natančnega od vseh, ki so trenutno na kolesarskem trgu prisotni in jih mnogi ponujajo za nastavitev položaja kolesarja na kolesu.

ID Match nastavitev poteka v večih korakih in vzame od 2 do 3 ure časa. Po prvem pogovoru s kolesarjem oziroma kolesarko se ugotovi kaj točno ga/jo na kolesu moti, ali je imel/-a kakšno poškodbo v preteklosti, koliko kilometrov v povprečju prevozi, itd. Primož mora o kolesarju pridobiti čim več podatkov, saj le tako dobi popolno in obširno sliko kolesarja, še preden se postopek nastavitve kolesa začne.

Postopek ID Match se začne z nastavitvijo blokejev na kolesarske čevlje. Na levem in desnem stopalu najprej pridobimo tri mere stopala katere potem vnesemo v program, ki nam izračuna mero, ki jo potem premestimo na napravo ID Match Cleat Fit. Še preden se blokeje pritrdi na čevlje, se izmeri še supinacijo ali pronacijo kolena. Ko so kolesarki čevlji nastavljeni je potrebno iz trenutnega kolesa prenesti mere v program. Ob enem pa je potrebno namestiti na kolo še pravilno širino in krivino krmila, pravilen sedež ter seveda pravo dolžino gonilke, ki vam jih svetuje sam ID Match program.

Ko ID Match kolo nastavi na vaš trenutni položaj, začnete kolesariti. Prvi občutek je malo nenavaden, saj se kolo “nastavlja”, ko vi kolesarite, kar pomeni, da se med vašim poganjajem spreminja višina sedeža, dolžina krmila itd. Vse podatke 3D termo kamera posname in jih prenese v program, iz katerega pride končni rezultat, ki je najbolj popolen položaj na kolesu, glede na vašo konstitucijo. Seveda vedno ostane nekaj prostara za prilagajanje, pri katerem vam pomaga Primož, na podlagi kolesarskih izkušnjenj, ki jih je pridobil skozi svoje življenje v zadnjih 50 letih. Z njegovimi izkušnjami ter vašim opažanjem pridete do popolnega kolesarskega položaja na cestnem, gorskem in triatlon kolesu. 

Z ustanovitvijo Maxisport Čerin Zavoda za šport se Primožu odpirajo nove možnosti sodelovanja z rekreativnimi in amaterskimi kolesarji. K zanimanju za kolesarstvo so v zadnjih letih zagotovo pripomogli naši profesionalni kolesarji Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jan Tratnik, Matej Mohorič, Grega Bole, Luka Mezgec in drugi. Novim kolesarjem je potrebno svetovati, kako se je potrebno voziti po cesti, da niso nevarni sebi ter drugim udeležencem na cesti. Ko smo kolesarji sami na cesti nas večina upošteva zakone Republike Slovenije. Težave nastanejo, ko začnemo voziti na skupinskih vožnjah. Predvsem novi kolesarji niso seznanjeni z različnimi kolesarskimi kretnjami ter na kaj vse morajo biti pozorni, ko so na cesti. Primoževe izkušnje lahko veliko pripomorejo k izobraževanju novih kolesarjev. Izobraževanje novih kolesarjev so ključne, da bomo vsi skupaj varni na cesti in na prihajajočih kolesarskih maratonih kot je kolesarski Maraton Franja.

Ne spreglejte videa saj Primož pove še kakšno anekdoto iz njegovih profesionalnih dni, ko je nastopal tudi na svetovno znani Dirki po Italiji in Dirki po Franciji.