Kolesarski blog | Anže Česen | Najlepše kolesarske poti v Sloveniji | #4

Kolesarski blog | Anže Česen | Najlepše kolesarske poti v Sloveniji | #4

Pred nami so toplejši dnevi – no, vsaj tako si tudi želimo in počasi si bo treba skovati  načrte kje bomo spomladi in kasneje poleti kolesarili, saj verjamem, da smo že malo naveličani enih in istih poti in cest, ter nenazadnje tudi morda malo hladnejšega vremena.

Potihoma delam nekaj načrtov kam me bo odpeljal Asteroidne barve pobarvano cestno kolo Pinarello Grevil, ki lahko zaide tudi na makadam. Do sedaj sem spoznal, da je takšna izbira kolesa zelo primerna, pa ne zato, ker so naše asfaltne površine bolj makadam kot asfalt, ampak zaradi tega, ker lahko mirne vesti zapeljem iz poti in si dodatno ogledam še kakšno znamenitost oziroma kakšno malo manj obljudeno vasico ali še raje zanimivost. Vsekakor mi je pri kolesarjenju všeč vožnja na easy, da si vzamem dovolj časa, da si ogledam znamenitosti na poti do kraja, kamor se odpravljam. Se pripeljem, si ogledam, naredim sliko, dve tri in nato naprej po začrtani poti.

Rad si izrišem traso na kolesarskem računalniku in se jo držim. Seveda, če opazim, da je v okolici kaj zanimivega tudi malo skrenem iz poti. Zelo uporabne so tako sedaj imenovane vročoti oziroma heat maps. Se pravi, da so poti pobarvane v določeni barvi, kar pomeni, da je na tem območju že nekdo kolesaril in je pot varna. Ni psov in drugih motečh kolesarskih elementov. No, za veter pa še niso nič kaj posebnega pogruntali. Priznam, velikokrat si pomagam z internetom, kjer si poiščem kakšne nasvete oziroma kakšne skrite kotičke Slovenije in od tam naprej oblikujem lastno pot. Najraje od doma pa do željene destinacije, vendar včasih nanese preveč in se je treba z vozilom odpeljati do izhodišča, potem pa po začrtani poti naprej.

Nekaj sem že tekel in kolesaril na Goriških Brdih, vendar se bom tja še vrnil. Na tem območju je veliko lepih cerkva, gradov in zgodovinskih ostankov ter seveda drugih zanimivosti. Zelo zanimiv je razgledni stolp Gonjač, ki nudi razglede na Goriška Brda, Furlanijo, Karnijske in Julijske Alpe, Trnovski gozd, Dolomite, Kras, Tržaški zaliv in Vipavsko dolino. Razgledni stolp je visok 23 metrov. Preprosto je, če se držimo vasi - Vipolže, Kozana, Šmartno, Dobrovo, Plešivo, Gonjač. Nekatere malo bolj interaktivne spletne strani nam nudijo tudi, da si na svoje priljubljene kolesarske GPS naprave prenesemo trase in tako uživamo v pristnosti narave in lepega okolja. Zelo lepo oblikovano spletno stran z enostavnimi namigi najdete tukaj.

Ne dolgo nazaj naju je pot potegnila v Belo Krajino, kjer sva odpeljala nekaj asfaltnih in makadamskih kilometrov na Mirno Goro. Zelo priporočljivo je pogledati na lokalnih spletnih straneh, kakšno kolo nam priporočajo – cestno, gorsko ali gravel kolo. Površina je asfaltna, nekje pa makadamska ali pa velikokrat mešanica obeh podlag. Vsekakor bo to poletje odličen čas za raziskovanje Bele Krajine, saj je na tem morda ne toliko odkritem delu Slovenije veliko lepih poti in še bolje - veliko zanimivih zgodb. Kot vemo, lahko mimo Vinice odkolesarimo vse do Župančičeve rojstne hiše. Blizu Črnomlja, ob reki Kolpi, se bomo lahko pohvalili, da smo kolesarili ob naj južnejši točki Slovenije, ki je v vasici Kot.

Zelo dobro oblikovno urejena je tudi spletna stran Bele Krajine, ki nam nudi res pestro poznavanje kulture in dediščine tega kraja in zelo dobro opisane kolesarske trase. Vse navdušence nad strmimi, a kratkimi vzponi vabim, da naredite kakšen izlet v Nebesa. Nebesa nad Šentrupertom je lahko izredno lep kolesarski vzpon med vinogradi in prekrasnim razgledom nad Mirnsko dolino, vidijo se lahko tudi vrhovi Gorjanc s Trdinovim vrhom, Gače, Vrhtrebnje in celo Snežnik - izredno lep in nekoliko pozabljen zaklad. Seveda to ni edini dolenjski zaklad, več jih je opisanih tukaj.

Zelo lepe poti so tudi v Vipavski dolini vse do Svete Gore in Nanosa. Meni osebno zelo lepa pot tako na levi strani reke Vipave, kot na desni strani. Seveda priporočam, da se prej dobro pogledajo GPS sledi, da vemo katero kolo izbrati. No, jaz imam samo enega in ta je za oba terena, kar je trenutno nad mojimi pričakovanji pri cestnem segmentu gorskega kolesa. Tudi Vipavska spletna stran je urejena in čista kot verižniki na gravel kolesu.

Na Primorskem vemo, da je lepo, zlasti širši ali pa ožji del bolj turističnih krajev, kjer je polno zakladov in lepih razgledov. Priljubljena Postojna je tudi lep kraj za kolesarske podvige. V zadnjem času so lepo prenovili in dodali nove označevalno – informativne table, ki nas popeljejo na različne kraje različih razdalj. Odkolesarili bomo mimo Postojnske jame, Pivke jame, Črne jame, ki je znana po črno-belem slovenskem filmu Ne joči, Peter in citatu: „A si ti tud noter padu“. Ja, tudi to imajo v Postojni. Tudi na tej spletni strani si boste lahko prenesli lepe kolesarske GPS poti. Za vse nas ljubitelje gravel kolesarjenja je na voljo tudi The Human Fish Gravel - gravel grinding race.

V Sloveniji imamo skrite kotičke, ki jih ne poznamo oziroma jih malo zanemarjamo. Kot sem nekaj vrstic zgoraj napisal, vam priporočam,  da obiščete „visit“ stran in potem si skujete načrte preko vam priljubljene kolesarske aplikacije. Če gremo tako na easy, je dobro da imamo s seboj kakšen lahek kolesarski nahrbtnik in nekaj stvari za preobleči, če bomo na kakšni lepi lokaciji počivali. Če gremo “na polno” pa mi je dovolj kakšna kombinacija kolesarskih oblačil - Ale Solid Block moška kolesarska majica, Ale R-EV1 Speedfondo moške kratke kolesarske hlače z naramnicami ter morda, če bo vreme malo hladnejše, še Ale Slide termo kolesarska majica. Seveda, ne smemo pozabiti na udobne kolesarske nogavice, kot so meni zanimive - Ale Flash in predvsem na dobro kolesarsko čelado. Meni priljubljena jakna za prehodno obdobje pa je postala Assosova kolesarska jakna MILLE GT.

Pa srečno vožnjo in se že veselim, da boste delili vaše edinstvene kolesarske ture.