10 stvari, ki jih mora imeti vsak kolesar | Maxisport svetuje

10 stvari, ki jih mora imeti vsak kolesar | Maxisport svetuje

Kolesarstvo je šport, ki za maksimalni užitek zahteva primerno opremo. Poleg osnovnih stvari, ki jih potrebuje vsak kolesar (kot so kolesarska čelada, kolesarska oblačila, čevlji za cestno ali gorsko kolesarjenje), vam priporočamo 10 izdelkov, ki vam bodo zagotovili brezskrbno, udobno in neprekinjeno vožnjo. 

 

  1. Rezervna zračnica

Prvo mesto na vašem seznamu mora imeti vedno rezervna zračnica. To bo tako vam, kot tistim ki kolesarijo z vami, prihranilo čas, energijo in živce. Vedno imejte pri roki vsaj eno, še bolje pa dve rezervi, npr. v podsedežni torbici. Priporočamo vam priljubljene ultralahke zračnice Tubolito, ki so do 60 % manjše in lažja, ter dvakrat močnejše od navadne zračnice. Zaradi zmanjšane debeline, S-Tubes niso le izjemno lahke, ampak tudi zelo majhne zračnice. Namesto ene, boste v svojo torbico tako lahko spravili kar dve. Poleg tega imajo S-Tubo-MTB odstranljiv ventil, tako da se prilegajo vsakemu žepu, naj bo še tako majhen.

  1. Sredstvo za krpanje zračnice

Naslednji nepogrešljiv pripomoček je komplet za krpanje zračnic. Na tržišču obstaja več različnih sredstev – v obliki pene (ki hkrati krpa in polni) ali samolepilnih krp. V vaši kolesarski torbici ne zavzame skoraj nič prostora, v primeru da vam zmanjka rezervnih zračnic, pa vam bo prišel še kako prav. V Tubolito FLIX Kitu dobite kar 5 krpic, ki so primerne za vse Tubolito zračnice. Povečana toplotna odpornost pa zagotavlja zanesljivo tesnjenje tudi pri višjih temperaturah.

  1. Orodje za vzdrževanje kolesa

Pri manjših popravilih doma (ali na poti) vam bo prišlo prav večnamensko orodje za kolo z imbus in torx nastavki. V primeru nujnega popravila na cesti, pa boste zagotovo potrebovali tudi orodje za kolesarsko verigo. V naši trgovini najdete zelo lahka ter kompaktna večnamenska orodja, ki so zanesljiva, ko jih najbolj potrebujete.

  1. Kolesarska torbica ali denarnica

Kolesarske torbe in nahrbtniki poskrbijo, da bodo vaše osebne stvari na zlahka dostopnem mestu, hkrati pa dragocene predmete ščitijo pred umazanijo in vodo.

Ker so namenjene različnim potrebam, so kolesarske torbe na voljo v različnih velikosti. Manjše torbice so aerodinamične oblike in vam zagotavljajo prostor za najnujnejše predmete (orodja za hitra popravila kolesa in rezervne zračnice).

Vodoodbojna kolesarska denarnica omogoča varno zaščito vašega pametnega telefona, kreditnih kartic, bankovcev in drugih vsebin pred vsemi vremenskimi pogoji.

Večje kolesarske torbe ali nahrbtniki pa so idealni za vaša backpacking doživetja, ko želite ohraniti stvari suhe in zaščitene, hkrati pa zmanjšati težo, kar bo vsekakor pomembno pri vašem večdnevnem potepanju.

  1. Mini tlačilka

Na izbiro imate dve vrsti polnjenja zračnic – z mini tlačilko ali s kapsulo CO2 pod pritiskom. CO2 je izjemno hiter način polnjenja - vse kar morate narediti je pritisniti na gumb. Medtem ko je CO2 zagotovo hitrejša izbira, mini tlačilko lahko uporabite večkrat, poleg tega je lažja. Pri izbiri tlačilke bodite pozorni, da bo omogočala dovolj visok tlak za hitro in učinkovito polnjenje. Na voljo so vam tlačilke z avtomobilskim in presta ventilom, ki so hkrati primerne za polnjenje zračnih amortizerjev.

  1. Kolesarska očala z nezlomljivim steklom

Kakovostna kolesarska očala za gorsko ali cestno kolesarjenje so ključna za brezskrbno vožnjo.

Kolesarska očala Rudy Project ImpactX so vsestranska, ker se prilagajajo svetlobi. Ob oblačnem vremenu so prosojna in vas ščitijo pred insekti in umazanijo, ob sončnem vremenu pa se stekla samodejno zatemnijo.

Poleg tega vam podjetje Rudy Project jamči, da so ImpactX stekla popolnoma nezlomljiva. Leče ImpactX so za 10 % lažje od polikarbonata, zagotavljajo vam ostrejšo sliko, višjo ločljivost, zmanjšujejo "mavričnost" in zagotavljajo več vizualnega udobja.

Prvotno so bila razvita za vojaško uporabo, zato so takšna očala zagotovo nepogrešljiv kos za vse vrste voženj.

  1. Ustrezno mazivo za kolesarsko verigo

Mazivo opravlja dve pomembni vlogi; skrbi za gladko poganjanje koles (v suhih in mokrih pogojih), ter podaljšuje življenjsko dobo kolesa. Pred nanašanjem maziva vedno preverite, da bo vaša veriga čista!

Poleg navadnih, a zanesljivih maziv, so vam na voljo biorazgradljiva UFO maziva, ki omogočajo daljše vožnje najbolj predanim kolesarjem. UFO velja za najhitrejše mazivo na trgu in vsebuje mešanico voskov, olj in modifikatorjev trenja, ki zagotavlja minimalno izgubo moči.

  1. Ustrezna športna prehrana

Če ste kolesar, ste zagotovo slišali za izraz bonking – popolna izčrpanost in izguba energije. Da bi se temu neprijetnemu občutku izognili, morate telesu zagotoviti primeren in zadosten vnos energije. Poleg obveznega obroka pred vožnjo in visokokaloričnega sadja, vam je energija na voljo v različnih oblikah – energijske ploščice, napitki, športni izotonični geli s kofeinom ali brez.

Nikoli ne pozabite na ustrezno hidracijo telesa med in po vožnji! Izgubljene elektrolite lahko nadomestite z lahko prebavljivimi prehranskimi dopolnili za učinkovitejše okrevanje takoj po naporu. Poleg energijskih praškov in ploščic, izotoničnih gelov, hidracijskih tablet in beljakovin, priporočamo tudi zdrav in zadosten zajtrk, saj je pri zdravi športni prehrani ključna uravnoteženost.

  1. Kolesarske luči za boljšo opaznost

Če kolesarite v slabih svetlobnih razmerah, potrebujete luči. Te so minimalna varnost za katero lahko poskrbite na cesti. Primerna svetloba je ključna za vašo vidnost!

Kolo mora biti opremljeno z belo lučjo za osvetljevanje ceste spredaj in rdečo pozicijsko lučjo zadaj. Pri izbiri luči bodite pozorni moč svetlobe – na vsakem izdelku je navedena v enoti lumen – »lm«.

Veliko proizvajalcev danes omogoča polnjenje luči preko kabla USB, utripajoči način delovanja pa omogoča daljše trajanje baterije, kar nekaterim kolesarskim lučem zagotavlja tudi do 10 ur brezskrbne vožnje brez polnjenja.

Pozicijske kolesarske luči, ki jih zlahka uvrstimo med kolesarske računalnike, omogočajo najvišjo raven varnosti kolesarjev na cesti – Garmin Varia kolesarski radar na primer aktivno spremlja dogajanje za kolesom in vas z vizualnim in zvočnimi opozorili opozarja na vozila, ki se približujejo od zadaj. Naprava vključuje tudi močno zadnjo svetilko, ki je podnevi vidna celo z razdalje 1,6 km, zaradi česar vas vozniki opazijo, še preden radar zazna prihajajoče vozilo.

  1. Nastavitev položaja na kolesu

Nazadnje, a ne najmanj pomembno – Bike fitting. Nepravilne nastavitve povečujejo možnost nastanka poškodb in bolečin, zato je ustrezna nastavitev kolesa je brez dvoma ključnega pomena za varno in udobno kolesarjenje.

V Maxisportu za to v kolesarskem laboratoriju »IdMatch« skrbi Primož Čerin, nekdanji profesionalni kolesar, ki je tekmoval na Dirki po Italiji, na sloviti francoski pentlji Tour de France, ter na olimpijskih igrah v Los Angelesu. O napredni tehnologiji »IdMatch« so že pisali v reviji Bicikel in časopisu Delo, omenili pa so ga tudi v zanimivem slovenskem kolesarskem podcastu Kofirajd.