Kako se obleči za kolesarjenje poleti? | Maxisport svetuje

Kako se obleči za kolesarjenje poleti? | Maxisport svetuje

Poletje prinaša popolno vreme za vožnjo s kolesom, vendar se ne želite pregreti, zato se osredotočite na lahke materiale, ki pomagajo odvajati znoj od telesa. 

 

Ekipa Maxisport je pripravila nekaj koristnih nasvetov, kako se obleči, da vam bo na poletni vožnji s kolesom čim bolj udobno.

 

 

Kolesarska čelada

 

Začnimo od začetka - kolesarska čelada. Čelade se običajno delijo v dve kategoriji: aero čelade in zračne čelade. Če ni pomembna vsaka sekunda, aero čelada brez zračnih odprtin ni tisto, kar želite imeti na glavi, ko je zunaj zelo vroče vreme. Najbolje je, da poskrbite za udobje in nosite zračno čelado, ki bo poskrbela, da se ne pregrejete.

 

P.S. Poleti je kolesarska čelada z mrežico proti mrčesu še posebej uporabna!

 

Kolesarska očala

 

Vidljivost je pri kolesarjenju na cesti izjemno pomembna, še posebej na bolj prometnih cestah, ko je sonce močno. Nikoli ne pozabite vzeti kolesarskih sončnih očal, ki so lahko s stekli z enojno zatemnitivijo ali s fotokromatskimi stekli, ki se samodejno prilagodijo trenutnim svetlobnim razmeram, zato so odlična tudi, če se vreme nenadoma spremeni ali če vozite po temnejših območjih, kot sta predor ali gozd.

 

Tako kot pri čeladah je tudi pri očalih pomembno prezračevanje, da se vam leče ne bodo rosile. 

 

Nenazadnje poleti naletimo na več žuželk, zato je uporaba kolesarskih očal še posebej priporočljiva.

 

 

Kolesarska oblačila z UV zaščito

Kolesarjenje na soncu povečuje tveganje za sončne opekline, zato razmislite o oblačilih z vgrajeno UV zaščito. Nekateri proizvajalci ponujajo kolesarska oblačila, ki so izdelana iz materialov z UV zaščitnim faktorjem, kar je odlična dodatna zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki.

 

Kolesarske spodnje majice

 

O tem, zakaj morate nositi spodnje kolesarske majice - tudi poleti -, smo že pisali v enem od naših prispevkov. Na kratko, napredni materiali, ki se uporabljajo v kolesarskih spodnjih majicah, zelo dobro odvajajo vlago s telesa na zgornji sloj oblačil, zaradi česar boste dlje časa suhi in sveži, zaradi lahkih in zračnih materialov pa vam ne bo nič bolj vroče - prav nasprotno.

 

Kolesarski dresi

Danes lahko izbirate med široko paleto kolesarskih dresov - brez rokavov, s kratkimi rokavi, različnih dolžin, z neobdelanimi robovi ali običajnimi šivi, pa tudi med različnimi materiali. 

 

Pri izbiri dresa mora biti na prvem mestu zračnost - ni smiselno imeti odlične spodnje majice, če se vlaga in znoj zadržujeta v zgornjem sloju. Najnovejša tehnologija je proizvajalcem kolesarskih oblačil omogočila izdelavo izjemno lahkih, zračnih in hitro sušečih se kolesarskih dresov. Tak primer je serija kolesarskih dresov Assos, ki so tako lahki, da je pod njimi priporočljivo uporabiti kremo za zaščito pred soncem. 

 

Takšne majice se najbolje obnesejo v vročih poletnih dneh, ne le zaradi izjemne izbire materialov, temveč tudi zaradi odličnih krojev, ki se glede na namen prilagodijo telesu. Pri Assosu so na voljo tekmovalni kolesarski dresi Equipe RS za moške in Dyora RS za ženske, ki se prilegajo kot druga koža, ter bolj sproščeni Mille za moške in Uma za ženske.

 

P.S. Ko kupujete drese, imejte v mislih, da so zadrge, ki potekajo po celotni dolžini dresa, narejene posebej za dodatno in enostavno uravnavanje zračnosti dresa in hitro ohlajanje telesa, zlasti na vzponih.

 

 

Kolesarske kratke hlače

 

Izbirate lahko med kolesarskimi hlačami z naramnicami ali brez njih. Poleti so hitro sušeči se materiali vedno prioriteta, pri kratkih hlačah pa je pomembno tudi, da je sam vložek hlač hitro sušeč in zračen, zato priporočamo, da če želite investirati v en kos oblačila, naj bodo to kolesarske kratke hlače.

 

V prejšnji objavi smo pisali o tem, zakaj bi moral imeti vsak resen kolesar kolesarske hlače Assos, zato vam priporočamo, da si preberete tudi ta prispevek.

 

Na koncu ne pozabite na dobro kremo za kolesarski vložek, ki zelo dobro pomaga odpravljati odrgnine in je antibakterijska.

 

 

Dodatki

 

Kolesarske rokavice

 

Kratke kolesarske rokavice vam pomagajo ohraniti dober oprijem krmila, tudi ko se vaše dlani zaradi visokih temperatur potijo. In kar je še bolj uporabno, večina kakovostnih rokavic ima danes poseben predel, namenjen brisanju poti na obrazu. Z njimi lahko preprečite, da bi se vaše roke opekle na soncu.

 

Kolesarski trakovi in kape

 

Kolesarski trakovi in kape, izdelane posebej za vroče poletne dni, so narejene iz posebnega materiala, ki pomaga odvajati vlago s kože in preprečuje, da bi znoj prišel v oči. Nekateri svoje kolesarske kape predhodno namočijo, da bi kar najbolje izkoristili hlajenje z izhlapevanjem.

 

Kolesarske nogavice

Prehajamo na noge - kolesarske nogavice. Danes je tehnologija izdelave nogavic zelo napredovala - od uporabe naprednih tkanin za optimalno zračnost in preprečevanja nastanka neprijetnih vonjav do same tehnike izdelave kroja, ki je popolnoma nemoteč. S kakovostnimi poletnimi kolesarskimi nogavicami bodo vaša stopala kar se da suha!

 

Kolesarski čevlji

 

Kar zadeva kolesarske čevlje, priporočamo tiste z dobrim zračenjem, kot so tisti italijanske blagovne znamke Sidi, na katerih najdemo perforacije, ki omogočajo boljše kroženje zraka in preprečujejo pregrevanje stopal. Vložki z antibakterijskimi lastnostmi lahko tudi pomagajo pri preprečevanju neprijetnih vonjav.

 

P.S. Nekateri modeli kolesarskih čevljev Sidi imajo na podplatu nastavljiv pokrov za uravnavanje prezračevanja čevlja. Poleti ga preprosto odprete in zrak bo krožil v čevlju ter poskrbel, da bodo vaša stopala hladna in suha, pozimi pa pokrovček preprosto zaprete.

 

Brezrokavniki, rokavčki, hlačnice in kolenčniki

 

Če raje kolesarite v hladnih poletnih jutrih, vam priporočamo, da nosite lahek poletni kolesarski brezrokavnik, ki ga lahko odstranite in preprosto pospravite v zadnji žep dresa. Za posebno hladna jutra ali dolge spuste so zelo priročni rokavčki in hlačnice ali kolenčniki.

 

Če ste še posebej občutljivi na sonce, priporočamo nošenje posebnih lahkih rokavčkov in hlačnic, izdelanih posebej za vroče poletne dni in z izjemno UV-zaščito. 

 

Vetrovka

 

Poletje ne pomeni vedno suhih cest - lahka, nepremočljiva kolesarska vetrovka je nujen pripomoček skozi vse leto.

 

Pomembno izbrati tiste z odsevnimi elementi, ki povečajo vašo vidljivost na cesti, zlasti v slabih svetlobnih razmerah. To je izjemno pomembno za vašo varnost, saj se vremenske razmere lahko hitro spremenijo.

 

Krema za sončenje 

 

Prav tako ne pozabite na kremo za sončenje! Priporočamo kreme, ki niso preveč mastne ali lepljive. Nanesite jo na noge in roke ter ne pozabite na zadnji del vratu, obraz in ušesa. 

 

Spreji proti mrčesu

Vožnja poleti pomeni tudi več mrčesa. Spreji proti mrčesu so nujni, da se izognete neprijetnim pikom, še posebej, če se vozite po gozdnatih ali mokrih območjih.

 

 

Zaključek

 

Upamo, da smo vam pomagali razmisliti o izbiri oblačil za poletno vožnjo. Nikoli pa ne pozabite na ustrezno prehrano in hidracijo, saj primerna oblačila še zdaleč niso edina stvar, na katero morate misliti pri kolesarjenju v visokih temperaturah. 

 

Se vidimo na kolesu!