Sidi kolesarski čevlji: več kot 60 let inovacije | Maxisport novice

Sidi kolesarski čevlji: več kot 60 let inovacije | Maxisport novice

SIDI je nedvomno najbolj znano ime na področju cestnih, gorskih in gravel kolesarskih čevljev. Znamko SIDI so ustanovili leta 1960 in kot prvotni inovator kolesarskih čevljev že več kot 60 let znova ustvarja povezavo med kolesarjem in pedalom. Če ste se kdaj spraševali, ime izhaja iz začetnic ustanovitelja DIno SIgnori.

Iz majhne obrtne delavnice za izdelavo gorske športne obutve se je podjetje v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja specializiralo za proizvodnjo motorističnih in kolesarskih čevljev.

Zahvaljujoč strasti, strokovnosti in inovativnim spoznanjem ustanovitelja Dina Signorija, podjetnika že več kot 60 let in dolgoletnega kolesarja, je SIDI sčasoma postal eno vodilnih podjetij v svojem sektorju. Temu se morajo kolesarji zahvaliti za prvi sistem nastavljivega položaja blokejev, najlonske podplate, nastavljive trakove in še več.

Tradicija in inovativnost, udobje in dizajn so elementi, zaradi katerih so športni čevlji SIDI prav posebni.

Vse te inovacije pa imajo svojo ceno. Večina ljudi ve, da imajo čevlji SIDI precej visoko ceno, vendar upoštevajte dejstvo, da so vsi SIDI čevlji zasnovani tako, da imajo življenjsko dobo vsaj deset let. Prav tako, pomembnost kakovostnih in dobro prilegajočih se kolesarskih čevljev za dobro kolesarjenje je izjemno podcenjena. Ni redkost videti par čevljev Sidi, ki je star več kot desetletje in je še vedno v uporabi zaradi kakovostnih materialov in zlahka izmenljivih rezervnih delov. Pravzaprav je leta 1999 Sidi začel s proizvajanjem tudi rezervnih delov podplata, da bi rešil najpogostejše težave z obrabo čevljev. Zaradi izjemno lahke zamenjave obrabljenih delov, Sidi veljajo za najbolj uporabne kolesarske čevlje na trgu.

S širokim naborom izdelkov, zasnovanih za različne športe, je SIDI dobro poznan tako gorskim kot cestnim kolesarjem. Od šestkratnega svetovnega prvaka v motokrosu Joela Roberta in desetkratnega svetovnega prvaka v motokrosu Stefana Evertsa do Alberta Contadorja, Chris Froome, Egana Bernala in Petra Sagana, je čevlje Sidi uporabljalo več vrhunskih športnikov v zgodovini.

V tem času so bili čevlji Sidi uporabljeni za zmago na skoraj vseh dirkah cestnega kolesarstva, vključno z Girom, Tourom in Vuelto.

Sidijev vpliv na svet kolesarstva, ki ga pogosto posnemajo, ni mogoče preceniti: v kolikor obstaja inovacija, ki je postala standard v dizajnu vrhunskih kolesarskih čevljev, obstaja velika verjetnost, da izvira iz te prestižne italijanske znamke. Tako so profesionalni kolesarji kot rekreacijski kolesarji zvesti znamki zaradi njenega ikoničnega sloga, popolnega prileganja, izjemnega udobja in dokazane zmogljivosti.

Ves ta razvoj, zaradi katerega je SIDI vodilni v panogi, dokazuje predanost podjetja k nenehnem izpopolnjevanju kolesarskih čevljev. Sidi je prav tako poskrbel za popolno prileganje širšim stopalom, s serijo čevljev z oznako MEGA, ter čevljev, posebej zasnovanih za ženska stopala z oznako WOMAN.

Sidi tehnologija

 

SOFT INSTEP CLOSURE SYSTEM

Ergonomski, mehak in višinsko nastavljiv jezik Soft Instep Closure System 2 omogoča optimalen oprijem ne glede na višino stopala. 

 

TECHNO 3 IN 4 PUSH SYSTEM

Najnovejša različica zapenjal omogoča popolen objem stopala ter hitro zapenjanje, odpenjanje in mikronastavitve, ki jih je možno opraviti zgolj z eno roko. Je evolucija daljnega leta 1966 patentiranega mikrometričnega zapenjala, ki omogoča natančno in celovito nastavljanje oprijema čevlja od prstov navzgor, po stopnjah je zapenjalo možno nastavljati v obe smeri, kar je odlično za mikronastavitve med kolesarjenjem, ali pa ga z eno potezo popolnoma odpreti, kar se uporablja pri sezuvanju. Z dvigom zategovalnega kolesca z enim pritiskom, zapenjalo omogoča hitrejše in lahkotnejše popravke tudi med vožnjo.

 

DOUBLE TECNO-3 PUSH SYSTEM

Je en sam osrednji mehanizem, ki ustvarja popolno ravnovesje napetosti med notranjostjo in zunanjostjo čevlja. Simetrično zapiranje zagotavlja odlično prileganje vsakemu tipu narta. Inovativni gumb, dodan rotorju, ob pritisku dvigne ročico, ki olajša zapenjanje, odpenjanje in mikronastavitve, tudi med samo vožnjo.

 

REFLEX ADJUSTABLE HEEL RETENTION DEVICE

Prilagodljivi zategovalec pete z odbojnimi elementi, ki skrbijo za opaznost ponoči. Mehanizma bodo najbolj veseli kolesarji z ozkimi gležnji in tisti, ki hočejo, da je stopalo vedno popolnoma fiksno. Mehanizem je patentiran, popolnoma objame zgornji del pete in ne popusti niti pri najtežjih dirkah oziroma najbolj agresivnih šprintih.

 

HIGH SECURITY VELCRO

Zapenjalo s kakovostnim velcro trakcem High Security Velcro je po sredini ozobljeno, kar onemogoča popuščanje po nekoliko daljši vožnji, vendar vseeno dovoljuje stopalu nekaj "svobode" v prid boljši prekrvavitvi in večjemu udobju.

 

INTEGRATED HEEL

Integriran opetnik je oblikovan po obliki pete, drži nogo stabilno na mestu in preprečuje deformacijo čevlja tudi po daljšem obdobju uporabe.

 

SIDI HEEL

Anatomsko oblikovana plastična lupina stabilizira in podpira peto, zmanjšuje drsenje pete in pomaga pri prenosu več moči.

 

REPLACEABLE NON-SLIP HEEL

Nedrseči petki na zadnjem delu podplata, ki skrbita za zanesljiv in varen korak, je možno zamenjati.

 

RUBBER TOE

Nedrseči gumijasti vložek se uporablja za zaščito konice čevlja pred naključnimi udarci.

SIDI podplati

Tekmovalni čevlji imajo zelo tanek in zelo trd podplat, saj tanjši in trši kot je podplat, boljši je prenos energije na pedala. Tak podplat je večinoma ves iz karbonskih vlaken, zaradi česar je čevelj trdnejši in lažji.

 

C-BOOST SRS

Izdelan iz karbona zadnje generacije, poveča prenos moči neposredno na pedala in zagotavlja podporo. Podplat izdelan iz 100% ogljikovih vlaken, ki je zasnovan za kar najboljši možen prenos sil v fazi potiska, s patentiranim in nastavljivim sistemom prezračevanja, kar je še posebno priročno v vročih poletnih dneh. Luknje za pritrditev blokejev so ovalne oblike in omogočajo še izdatnejši pomik pri nastavitvi blokejev. Nove ovalne luknje podaljšujejo nastavitev položaja blokejev za ± 5 mm. Opremljen z vložki SRS (Sole Replacement System) iz najlona in TPU, s funkcijo zaščite karbona na območjih, ki so najbolj izpostavljena obrabi. Vložki SRS so integrirani z prezračevalnimi luknjami, ki spodbujajo kroženje zraka v podplatu.

 

VENT CARBON

Podplat Vent Carbon Sole zaznamuje prilagodljiv sistem prezračevanja stopala. Na sprednji strani podplata se nahaja odprtina, ki skupaj z vzdolžnimi kanali skrbi za dobro počutje kolesarja tudi v največji pripeki, zaradi hladnejših dni pa je zračenje možno tudi povsem zapreti. Posebnost med konkurenti je tudi povsem ročno izdelan podplat iz 100% ogljikovih vlaken. Uporabljena ogljikova vlakna serije T700 3K proizvaja specializirano italijansko podjetje, ki sodeluje predvsem s proizvajalcema Ferrari in Ducati. Spodnji del čevlja je takšne zasnove, da nudi stopalu trdno oporo tudi pri najmočnejših šprintih, izredno tog podplat odlično prenaša kolesarjevo energijo, predel okoli prstov pa vseeno omogoča nekoliko upogiba, ki izboljšuje udobje in prekrvavitev stopal.

 

TWELVE CARBON COMPOSITE

Sestavljen je iz ogljikovih vlaken, ki so vbrizgana v najlonsko osnovo. Rezultat je lahek in tog podplat, ki ne izgubi svojih lastnosti s spremembami podnebnih razmer in s časom. Ima zamenljiv nedrseč vložek na peti za lažjo hojo.

 

CARBON COMPOSITE 20

Carbon Composite 20 ima, v primerjavi z najlonskimi podplati, občutno daljšo življenjsko dobo ter nudi boljši izkoristek kolesarjeve energije. Sestavljen je iz najlona in brizganih ogljikovih vlaken. Rezultat je lahek in tog podplat, ki ne izgubi svojih lastnosti ob spremembi podnebnih razmer ali s časom.

 

MILLENIUM 5

Izdelan iz najlona, obogaten z ogljikovimi vlakni, je odporen in manj podvržen spremembam svojih tehničnih lastnosti po dolgotrajni uporabi in nenehnih spremembah temperatur. Ima zamenljiv nedrseč vložek na peti za lažjo hojo.

 

MILLENIUM 4 CARBON COMPOSITE

Odporen, mehansko stabilen in ne vpija vode, je izdelan iz najlona brizganega z ogljikovimi vlakni in zato manj podvržen spremembam tehničnih lastnosti zaradi dolgotrajne uporabe skozi čas. Ima zamenljiv nedrseč vložek na peti za lažjo hojo.

 

MTB SRS CARBON-GROUND

MTB SRS Carbon-Ground podplat je izdelan z zamenljivimi vložki na prstih in peti, ki so nameščeni v osnovi iz čistega karbona. Poleg tega je opremljen z inovativno zamenljivo ploščo, ki je zasnovana tako, da preprečuje poškodbe podplata zaradi stika s pedalom.

 

MTB SRS CARBON COMPOSITE

Podplat MTB SRS Carbon Composite je izdelan iz najlona z dodatkom ogljikovih vlaken, je trd podplat, ki spodbuja normalno prekrvavitev stopala, kar zagotavlja odlično udobje in odlično zmogljivost. Sestavljen je iz štirih vložkov, ki jih je enostavno odstraniti in zamenjati.

 

MRB SR17

Lahek in zmogljiv MTB podplat SR17 je izdelan iz najlona z vložki PU. Oblika vložkov je zasnovana za gorsko kolesarjenje, omogoča odličen oprijem, olajša razpršitev blata in omogoča pravo stabilnost. Osrednji vložek, označen z logotipom Sidi, deluje kot nedrseč element. Območje prstov je prav tako območje največje obrabe pri hoji, ki ga je mogoče zamenjati z vijaki.

 

MTB COMPETITION

Podplat je plod dolgotrajnih raziskav in dolgoletnih izkušenj. Profil je premišljeno zasnovan in izredno vsestranski ter z dolgo življenjsko dobo. Možnost vgradnje kramponov, špic za mehke terene, ki so na voljo kot dodatna oprema.

 

OUTDOOR

Ne pretrd podplat z grobim profilom Outdoor Sole, je plod dolgotrajnih raziskav in dolgoletnih izkušenj. Grob profil in zmes podplata nudita izvrsten oprijem v najrazličnejših pogojih in podlagah ter poleg kolesarjenja omogoča tudi udobno hojo.

 

Vsi ključni deli so zamenljivi, zato lahko zaupate, da bodo vaši čevlji Sidi odlična dolgoročna naložba.

 

 

SIDI GREEN

Kakovost, spoštovanje in nenehen razvoj so nekatere od temeljnih vrednot podjetja Sidi. Doseganje novih ciljev ni enostavno, vendar je zdaj bolj kot kdaj koli prej čas za vlaganje v ekotrajnost in zmanjšanje vpliva na okolje z uporabo materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

Manjši vpliv na okolje pomeni uporabo eko-trajnostnih izdelkov, pridobljenih iz obnovljivih ali recikliranih virov.

Njihova proizvodnja je zasnovana in vodena tako, da zmanjšuje količino odpadkov, zmanjšuje emisije in izloča najbolj agresivne kemikalije iz njihovih izdelkov.