Kolesarski blog | Anže Česen | Kolesarska oprema | Kolesarski dodatki | #3

Kolesarski blog | Anže Česen | Kolesarska oprema | Kolesarski dodatki | #3

Trenutno sem ponosni lastnik Pinarello Grevil gravel kolesa. Ampak ni pomembno samo super kolo. Tudi dodatna kolesarska oprema je zelo pomembna.

Pri meni nujno kolesarsko dodatno opremo sestavljajo naslednji kosi:

Kolesarska čelada naj bo lahka seveda pa primerne velikosti in naj se popolnoma prilega glavi. Tisti, ki želite malo več vetra v laseh lahko izberete med čeladami, ki imajo boljši prezračevalni sistem. Sam uporabljam čelado Rudy Project Spectrum, ki jo med drugim uporabljajo tudi profesionalne kolesarke ekipe ALE BTC Ljubljana in kolesarji ekipe Bahrain.

Zelo pomemben dodatni kos opreme so kolesarska očala. Najraje imam fotokromatska stekla. Imel sem že veliko kolesarski očal, a za enkrat sem nad Rudy Project DEFENDER kolesarskimi očali s foto stekli ImpactX 2, ki se zatemnijo glede na svetlobne pogoje res navdušen. Poleg dovršenega videza me preseneča tudi vidni kot. Nikoli nimam občutka, da bi nosil očala. Vidni kot je izjemen.

Najraje preizkusim očala tako da imam na sebi kolesarsko čelado in potem izbiram med očali, saj tako vidim, če bi me model kolesarske čelade in kolesarskih očal motil ali če bi čelada pritiskala na očala. Očala s foto stekli so primerna za jutra, ko je sonce še zelo nežno in kasneje, ko je popoldanska močna svetloba zelo moteča. Prav ta foto stekla se samodejno prilagajajo na svetlobo, kar je izjemno. Če imate le možnost izberite nezlomljiva stekla ImpactX, ki stopnjo zatemnitve samodejno prilagaja trenutnim vremenskim razmeram. Tako imate lahko ena očala za vse vremenske pogoje.

Nasprotje od dobre vidljivosti je megla, slabo vreme ali dež. Zato med moje priljubljene nujne pripomočke oziroma dodatno opremo spada tudi zadnja luč za kolo. Najraje imam energijsko manj potrošne, ki so še vedno dovolj svelte, da vas cesti opazijo.

Zadnja aerodinamična kolesarska luč, katera se lepo poda k zelo ozki sedežni opori Topeak REDLITE Aero USB 1W je primerna za vse, ki želimo biti opazni tako ob dnevni svetlobi kot ponoči.  Najboljše pri te kolesarski luči je, da se polnijo preko Micro USB. Seveda tudi zadnja kolesarska luč nudi veliko opcij izražanja svetilnosti (konstantna svetlost, utripajoče…). Dobro je tudi, da pogledamo sam način pritrjevanja, saj ne želimo, da bi imeli po dolgotrajni uporabi poškodovano karbonsko sedežno oporo. Topeak REDLITE Aero kolesarska luč ima več načinov pritrjevanja. Sam uporabljam elastičen gumijast pašček, ki se nežno a čvrsto prilagaja sedežni opori.

Med svojo dodatno opremo štejem tudi nekaj kosov kolesarskih oblačil oziroma pripomočkov, ki spadajo v seznam oblačil. Kolesarska ruta, katera je primerna, da ščiti glavo pred mrzlim vetrom ali kolesarski trak, katerega poveznem preko ušes.

Pravilna izbira je pomembna saj ruta zadržuje veliko toplote pod čelado, katera je lahko kaj kmalu preveč toplotno obremenjena. Če imamo takšne “probleme” je rešitev trak, kateri lepo obvaruje zatilje in ušesa pred mrazom a hkrati prepusti dovolj zraka da se razprosti po notranjosti kolesarske čelade in tako nam prepreči morebitno preveliko toplotno obremenitev. Seveda, je vse odvisno od vsakega posameznika in zunanjih temperatur ter ne pozabimo pogledati na vremensko napoved kakšen in koliko hitro piha veter. Saj vpliv vetra na naše telo še dodatno zniža temperaturo. Zlasti v zimskih dneh, ko se je potrebno obleči ne samo na vremenske pogoje ampak tudi na kolesarsko pot, ki jo izberete.

Ta kolesarska oprema oziroma kolesarski dodatki so z menoj skozi vse letne čase ne glede na temperature oziroma letni čas. Seveda, če je zelo toplo se ne bom “pokril” z dodatno plastjo pokrivala a izbral bom lahko ruto ali samo lahek trak, ki preprečita, da bo “švic” oblil krmilo.