Kako zmanjšati težo cestnega kolesa? | Maxisport svetuje

Kako zmanjšati težo cestnega kolesa? | Maxisport svetuje

 

Večina resnih kolesarjev si želi, da bi bilo njihovo cestno kolo bolj odzivno, zlasti pri vožnji v klanec.

 

Najboljši način za to je zmanjšanje teže kolesa, kar je pogosto mogoče doseči cenovno ugodno in z minimalnim naporom, če veste, kje iskati. Prepričani smo, da tisti, ki radi dirkate, že razmišljate o gramih in veste, da morate najprej ugotoviti težo posameznih sestavnih delov svojega kolesa in začeti iskati lažje modele.

V tem blogu vam bomo predstavili nasvete, s katerimi lahko zmanjšate težo svojega cestnega ali gravel kolesa. 

 

 

Zračnice in plašči

 

Zračnice in plašči so ena od najbolj cenovno ugodnih možnosti za znatno zmanjšanje teže kolesa, na primer s prehodom na zračnice iz materiala TPU, kot so tiste znamke Tubolito.

 

Tubolito zračnice tehtajo od 23 do 38 gramov, medtem ko standardna butilna zračnica običajno tehta več kot 100 gramov. 

 

Ko upoštevate oba obroča, je razlika še večja. Poleg tega boste težo zmanjšali tudi, če boste v lahki podsedežni torbici ali v zadnjem žepu kolesarskega dresa namesto običajne zračnice nosili rezervno zračnico Tubolito. 

 

 

Tudi pri plaščih lahko z izbiro lažjih modelov precej prihranite na teži. Če na cesti ne uporabljate tubeless plaščev, priporočamo plašče Continental Grand Prix 5000. Tehtajo le 432 gramov na par in v primerjavi s cenejšimi alternativami zagotavljajo znatno zmanjšanje teže, in sicer do približno 400 gramov.

 

 

Obroči

 

Osnovni obroči so pogosto težki in lahko omejujejo zmogljivost sicer lahkega cestnega kolesa. Nadgradnja obročev je zato eden najučinkovitejših načinov za zmanjšanje teže.

Na primer, kolesa Fulcrum Racing 800 so odlični standardni obroči, vendar tehtajo približno 1960 gramov. To sicer ni zelo slabo, vendar lahko z nadgradnjo na obroče Fulcrum Wind 42 prihranite približno 450 gramov. 

 

Z še nekoliko dražjimi, vendar kakovostnejšimi in zelo lahkimi obroči lahko prihranite do 700 gramov, kar je precejšnja razlika v teži.

 

 

Komponente

 

S karbonskim setom lahkega krmila, krmilne opore, sedežne opore in sedeža lahko kolo izstopa iz množice, hkrati pa tehta manj.

 

 

Sedež

 

Kolesarski sedeži iz karbonskih vlaken so zelo lahki, vendar priporočamo, da pred nakupom razmislite, ali je ne oblazinjen karbonski sedež primeren za vaš slog vožnje.

Vrhunski sedeži italijanske znamke Selle Italia povprečno tehtajo približno 140 gramov, lahko pa se odločite za še nižjo težo. 

 

Na primer, ne oblazinjen sedež Lupina Short slovenske blagovne znamke Berk tehta le 75 gramov, kar ga uvršča med najlažje sedeže na trgu. Če imate raje oblazinjenje sedeže za večje udobje, je oblazinjena različica omenjenega sedeža težka približno 95 gramov. 

 

Nov sedež tako lahko znatno zmanjša skupno težo vašega kolesa, saj povprečen standarden sedež za cestno kolo običajno tehta med 250 in 300 grami.

 

 

Krmilo

 

Morda se zdi, da gre za nepomemben prihranek, vendar lahko z zamenjavo krmila iz aluminija za krmilo iz ogljikovih vlaken prihranite približno 80 g.

 

Sedežna in krmilna opora

 

Sedežna opora in krmilna opora sta najpogosteje zamenjana sestavna dela kolesa, pogosto iz aluminija v ogljikova vlakna. Čeprav te spremembe prispevajo k manjši teži kolesa, je zmanjšanje teže minimalno v primerjavi z nadgradnjo obročev.

 

 

Trak krmila

 

Nekateri kolesarji popolnoma odstranijo trak, s čimer lahko prihranijo tudi do 300 gramov, vendar priporočamo, da uporabite vsaj nekaj traku za boljši oprijem in zaščito sestavnih delov, na primer pred znojem. 

 

Odlična izbira, ki jo vedno priporočamo je izjemno lahek trak, kot je Most Superlight, ki tehta manj kot 50 gramov. 

 

Za primerjavo, standardni trakovi lahko tehtajo več kot 100 gramov, zato so lahki trakovi enostaven in učinkovit način za zmanjšanje teže, ne da bi pri tem žrtvovali funkcionalnost.

 

 

Nosilec bidona

 

Na trgu najdemo tudi zelo lahke nosilce bidonov, ki tehtajo le 10 gramov, vendar zagotovo ne bodo zelo zanesljivo opravljali svoje funkcije. 

 

Za najboljše razmerje med funkcionalnostjo in težo priporočamo zelo priljubljen nosilec Elite Leggero. Izdelan je iz ogljikovih vlaken in tehta le 17 gramov ter je tudi prva izbira ekip WorldTour. 

 

 

Skupaj z bidonom Elite Fly, ki v različici 550 ml tehta le 51 gramov, je to ena najlažjih kombinacij na trgu. 

 

Kljub lahki zasnovi sta tako nosilec kot bidon izdelana iz visokokakovostnih materialov z dolgo življensko dobo.

 

 

Skupina opreme

 

Skupina opreme pomembno vpliva na celotno težo kolesa, zato lahko z nadgradnjo le te občutno zmanjšate težo kolesa. Če na primer zamenjate skupinsko opreme Shimano 105 za Dura-Ace, lahko prihranite približno 400 gramov. Vendar je to pogosto manj cenovno ugoden način za zmanjšanje teže.

 

Cenovno ugodne posodobitve

 

Razmislite o cenovno ugodnejši možnosti: zamenjavi verižnikov. Z nadgradnjo zadnjih veržnikov Ultegra na Dura-Ace lahko prihranite 62 gramov. Čeprav ne gre za najcenejšo nadgradnjo, je z njo mogoče občutno zmanjšati težo, ne da bi bilo treba zamenjati celotno skupino opreme.

 

 

Dodatne manjše spremembe

Razmislite tudi o zamenjavi rotorjev. Čeprav so prihranki pri teži manjši, lahko v kombinaciji z drugimi posodobitvami prispevajo k skupnemu zmanjšanju teže. Na primer, s prehodom na rotorje iz karbona in titana lahko prihranite približno 16 gramov na obroč v primerjavi z rotorji Ultegra.

 

 

Dodatni nasveti

 

Če uporabljate napravo Garmin Edge 1040 Solar, razmislite o prehodu na manjšo napravo, kot je Edge 540 ali 840, s čimer boste prihranili skoraj 46 gramov in plačali manj. Poleg tega lahko oprema, ki jo nosite, znatno poveča težo, zato so lažji čevlji, čelade, očala in kolesarska oblačila, kot so Assosova, zelo pomembna.

Pri kolesarskih čevljih zamenjajte težke usnjene s kompozitnimi podplati s tistimi z lahkim sintetičnim usnjem in karbonskimi podplati, da občutno zmanjšate težo.

Ko gre za osnovne stvari, kot so podsedežne torbe in pumpice, se odločite za visokokakovostno in lahko opremo blagovnih znamk, kot je Topeak. Bombice CO2 so lažja alternativa mini tlačilkam.

Z uporabo lažjih manjših sestavnih delov, kot so karbonska pedala, na primer Look Keo Blade Carbon, ali lažjih osi, lahko prav tako prihranite grame. Za dodatno zmanjšanje teže zamenjajte vse vijake s titanovimi in uporabite izjemno lahka ohišja kablov.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko znatno zmanjšate težo svojega kolesa. 

Delite z nami svoje nasvete za zmanjšanje teže in nam sporočite, če smo kakšen nasvet spregledali.

 

Uživajte v lahki vožnji!