Kateri interaktivni trenažer za kolo izbrati? | Trenažerji Elite 2025 | Maxisport svetuje

Kateri interaktivni trenažer za kolo izbrati? | Trenažerji Elite 2025 | Maxisport svetuje

 

Izbira in nakup kolesarskega trenažerja pogosto zahtevata temeljit premislek, saj je na trgu je veliko različnih modelov. Na prvi pogled so morda vsi videti podobni, če ne celo povsem enaki. Italijansko podjetje Elite ponuja široko paleto trenažerjev in valjev - več kot deset.

V tem blogu bomo predstavili dva nova interaktivna modela Justo 2 in Avanti ter priljubljen model Suito-T, predstavili specifikacije in vas popeljali skozi vse informacije, ki jih potrebujete za razumevanje, kateri trenažer je najboljši za vas. 


Predstavili bomo vse značilnosti trenažerjev, njihove razlike in prednosti, ki vam lahko pomagajo pri doseganju vaših ciljev.

 

 

Interaktivni kolesarski trenažer Justo 2

 

Pametni, interaktivni trenažer Justo 2 je nadgradnja modela Justo, zdaj opremljen z 12-rednim verižnikom Shimano 105. Je prednostna izbira ekip WorldTour, ki se zanašajo na Elite pri ogrevanju pred pomembnimi kolesarskimi dirkami in treningih. 

Vgrajeni merilnik moči OTS je izjemna lastnost, saj se ponaša s skoraj popolno natančnostjo <1 %.

Trenažer ponuja tudi štiri možnosti prilagajanja moči, ki zagotavljajo gladko in natančno odčitavanje moči ne glede na intenzivnost treninga.

Če ste zahteven kolesar, je to popoln trenažer za vas, saj lahko simulira naklone do 24 %, kar zagotavlja realistično simulacijo za intenzivne treninge na vzponih.

Nadgrajen vztrajnik zagotavlja neverjetno gladek in enakomeren hod pedal. 

Funkcija „Easy Start“ poenostavi vadbo, saj poenostavi postopek nadaljevanja intervalov po krajših prekinitvah, kar zagotavlja največje udobje in učinkovitost.

 

 

Dostopnost - ni potrebe po aplikacijah ali napajanju!

 

Za tiste, ki se ne želijo obremenjevati z uporabo virtualnih kolesarskih aplikacij - Justo 2 ima dva samostojna načina delovanja, ki vam omogočata kolesarjenje brez potrebe po povezavi s programsko opremo ali celo zunanjim virom energije!

Poleg tega imo Justo 2 še eno izjemno lastnost, saj ima neverjetno preprosto nastavitev in samodejne samokalibracije, ki odpravljajo potrebo po ročnih nastavitvah.

Justo 2 zagotavlja neprekosljivo združljivost s cestnimi, gravel in gorskimi kolesi.

 

Realistična kolesarska izkušnja

 

Vključene noge Elite Flex izboljšajo vašo izkušnjo na trenažerju, saj posnemajo naravno nihanje kolesa, kar spodbuja boljšo vključenost mišic in učinkovitost med vadbo.

 

Qh (razmerje med kvadricepsi in stegenskimi mišicami): razmerje med močjo upogibalk in iztegovalk kolena. Z uporabo stranskih nihajočih nog se poveča aktivacija skupine ekstenzorjev noge.

Nogice trenažerja povečujejo učinkovitost bočnega nihanja in ponujajo prilagojeno izkušnjo vožnje za vas in vaš slog, pri čemer upoštevajo naravno gibanje medenice ter zmanjšujejo napetost v mišicah ramen in hrbta med vožnjo v zaprtih prostorih. 

Če želite še bolj realistično izkušnjo, vam priporočamo uporabo dodatkov za pametne trenažerje Elite, kot sta simulator naklona Rizer, ki prilagodi naklon vašega kolesa, in pametni ventilator za trenažer Aria, ki na podlagi vaših podatkov o hitrosti, moči, srčnem utripu in telesni temperaturi samodejno prilagaja intenzivnost zračnega toka ter vam med vadbo zagotavlja udobno, motivacijsko in realistično okolje.

Skupaj zagotavljajo izjemno realistično izkušnjo, ki se lahko kosa s kolesarjenjem na prostem.

Če imate elektronsko skupino opreme Shimano Di2, vam Justo 2 omogoča prilagajanje ravni upora trenažerja v avtonomnem načinu, ko je trenažer vključen, ali začasno prekinitev upora za 60 sekund med kolesarjenjem na virtualnih platformah, vse to z dotikom gumbov na elektronskih prestavnih ročicah.

 

 

Povezljivost

 

Hitrejši 10Hz prenos podatkov na trenažerju zagotavlja hitre odzive in takojšnjo sinhronizacijo z aplikacijami. Poleg tega nova funkcija Wi-Fi krepi povezljivost trenažerja, saj se brez težav povezuje s protokoloma za brezžični prenos ANT+™ FE-C in Bluetooth za vedno zanesljive povezave med treningi in virtualnimi dirkami v najboljših kolesarskih aplikacijah, kot je Zwift.

Če nimate možnosti WiFi, vam Justo 2 ponuja rešitev za žično povezavo z žičnim ethernetnim ključem Elite Gateway Wired Ethernet Dongle. To orodje omogoča neposredno povezavo z usmerjevalnikom (Router) ali računalnikom prek ethernetnega kabla. Za naročilo dodatka nas kontaktirajte na [email protected].

 

Elite vam pomaga pri začetku virtualnega treninga

 

Elite vam ponuja 36-mesečno brezplačno naročnino na storitev Elite My E-Training, s katero boste lahko začeli kolesariti že prvi dan! Z registracijo lahko poiščete tudi preizkuse na platformah MyWhoosh, Rouvy, Kinomap, BKOOL in drugih.

Z nastavitvijo Plug & Play lahko hitro začnete s treningom: pritrdite ohišje vztrajnika, nastavite noge in s priloženimi adapterji namestite kolo. V nekaj trenutkih ste pripravljeni na uporabo naprednih funkcij naprave Justo 2.

 

 

Brezhiben Supertuck na Zwitu

 

Želite izboljšati svoje rezultate na dirkah Zwift s funkcijo Supertuck? Justova inovativna tehnologija omogoča takojšnjo prilagoditev podatkov o moči, ko prenehate vrteti pedala . Pametni trenažer hitro prepozna vaše trenutke brez pedal, zato Zwift hitro aktivira način Supertuck in tako optimizira vašo virtualno zmogljivost.

 

Funkciji srčnega utripa in kadence „Bridge“

 

Poleg tega ima Justo 2 funkciji Cardio Bridge in Cadence Bridge, ki vam omogočata, da na trenažer priključite merilnik srčnega utripa ali senzor kadence, medtem ko je povezan s programsko opremo za vadbo.

S funkcijo Bridge trenažer posreduje vaše podatke protokoloma ANT+ FE-C in BLE FTMS. Ta funkcija je še posebej koristna za platforme, kot je Apple TV, ki imajo omejitev na dva sočasna senzorja Bluetooth Smart.

Justo 2 zagotavlja tudi dodatno udobje, saj omogoča uporabo ure Apple Watch za podatke o srčnem utripu prek aplikacije Heartbeatz.

 

Kolesarjenje brez hrupa


Najnovejšo generacijo trenažerjev Elite odlikuje prenovljena mehanika, ki zagotavlja izjemno tiho vadbo. K temu pripomore tudi nov vztrajnik, ki je zasnovan z aerodinamično optimiziranimi vrtljivimi komponentami.

 

Eco-design

 

Več kot 46 % plastike izdelka Justo 2 je pridobljene iz recikliranih materialov.

 

 

Interaktivni kolesarski trenažer Avanti

 

Avanti je zasnovan za kolesarje, ki želijo izboljšati svoj trening z natančnimi, realističnimi treningi, saj ponuja takojšnjo nastavitev, ki je uporabniku prijazna.

Opremljen je z vgrajenim merilnikom moči z natančnostjo ±1 %, ki zagotavlja natančno odčitavanje podatkov, štiri možnosti prilagajanja moči pa zagotavljajo stabilno in dosledno izhodno moč. 

Za tiste, ki ne potrebujejo najvišje ravni zmogljivosti, trenažer simulira naklone do 18 %, kar vam omogoča, da svoje spretnosti izostrite na najljubših strmih poteh, kar od doma - čeprav ne tako strmih kot pri trenažerju Justo 2, ki simulira do 24 % naklona.

 

 

Tako kot Justo 2 tudi Avanti izvaja redne samokalibracije in omogoča dva samostojna načina delovanja za nemoteno vadbo brez zunanje programske opreme ali virov energije.

Ta pametni trenažer je pripravljen za uporabo in deluje v načinu Plug & Play, kar je idealno za začetek vadbe brez zapletenih konfiguracij.

Čeprav trenažerju Avanti ni priložen verižnik, lahko pri kolesarjenju z elektronskimi skupinami opreme Shimano Di2, tako kot pri trenažerju Justo 2, prilagajate ravni upora z elektronskimi gumbi za prestavljanje na kolesu.

 

 

Na voljo je s črnimi fleksibilnimi nogami, če imate raje mehkejši občutek, lahko kupite tudi rdeče fleksibilne noge.

 

 

Povezljivost

 

Tako kot pri Justo 2 10Hz prenos podatkov zagotavlja brezhibno odzivnost trenažerja in takojšnjo sinhronizacijo z aplikacijami, medtem ko nova funkcija Wi-Fi izboljšuje povezljivost trenažerja.

Tudi Avanti omogoča brezhibno povezavo s simulatorjem nakolna Rizer in pametnim ventilatorjem Aria za simulacijo realističnih voženj s kolesom, kot da bi kolesarili na prostem.

Dve enaki funkciji kot pri Justo2 sta tudi „Easy Start“, funkcija, zasnovana za lažje nadaljevanje intervalov po kratkih prekinitvah pedaliranja, in vgrajena poenostavitev merilnika moči za takojšen dostop do položaja Supertuck med virtualnimi dirkami na Zwiftu.

 

Popolno pedaliranje

 

Skrivnost popolnega pedaliranja je uporabnikom Avantija na voljo s funkcijo „Analiza pedaliranja“, ki vam omogoča spremljanje moči na 24 točkah med celotnim pedaliranjem. Z dvema različnima grafoma lahko opazujete spremembe moči, koordinacijo pedaliranja, gladkost in mehansko učinkovitost ter tako natančno optimizirate svojo kolesarsko zmogljivost. Ta funkcija je na voljo za nakup v aplikaciji Elite My E-Training.

 

 

Predal za shranjevanje

 

Avanti je zasnovan tako, da poenostavi vaše življenje, tudi v najmanjših podrobnostih. Vgrajeni predal za adapterje je funkcija, ki je resnično pomembna: tu boste našli vse potrebne komponente za namestitev pametnega trenažerja na kolo, ki so priročno shranjene in lahko dostopne, vključno z distančnikom za disk oziroma kolutne zavore.

Avanti je združljiv tudi za povezovanje prek kabla z žičnim ethernetnim ključem Elite Gateway Wired Ethernet Dongle, ki je na voljo za nakup.

Tako kot Justo 2 je tudi Avanti opremljen s Cardio Bridge in Cadence Bridge ter omogoča uporabo ure Apple Watch za podatke o srčnem utripu prek aplikacije Heartbeatz. 

Tako kot Justo 2 tudi Avanti zagotavlja izjemno tiho vadbo.

 

 

Interaktivni kolesarski trenažer Suito-T

 

Suito-T spada med najbolj priljubljene interaktivne trenažerje za kolesarjenje Elite, saj je kompakten, stabilen in interaktiven.

Suito-T je Elitov trenažer brez verižnika, ki je zmogljiv, združljiv z različnimi modeli koles, zaradi manjše velikosti in kompaktne strukture pa ga je enostavno shranjevati in prenašati. Idealen trenažer za uporabo doma!

Suito-T se poveže z vsemi programi in aplikacijami za virtualno kolesarjenje, kar omogoča zabavno in realistično vadbo, saj samodejno simulira naklone do 15 %, z natančnostjo ±2,5 %, kar je sicer manj kot pri Avanti in Justo 2, vendar še vedno dovolj za zahtevne treninge. 

 

 

Izjemno kompakten trenažer

 

Glavna značilnost trenažerja Suito-T je njegova izjemno kompaktna zasnova, ki je bistvo njegove odlične združljivosti s skoraj vsemi modeli koles na trgu.

Ta trenažer je sestavljen iz dveh jeklenih stranskih delov in se ponaša s tankim in elegantnim profilom. Idealen je za enostavno shranjevanje po vsaki uporabi in ni vam treba skrbeti, da bo zavzel preveč prostora.

 

 

Trpežne in stabilne noge 

 

Suito-T je trenažer, ki je zaradi izjemno robustne zasnove, ki jo zagotavlja trdna jeklena konstrukcija, ustvarjen tako, da ostane stabilen tudi med najbolj energičnimi treningi na pragu, saj zagotavlja veliko stabilnost, vzdržljivost in preprečuje preskakovanje tudi med najbolj intenzivnimi šprinti. Za razliko od modelov Justo 2 in Avanti je opremljen z nogami, ki ne nihajo.

Suito-T ima tudi praktičen integriran ročaj. Na zadnji strani je tudi prostor za napajalni kabel, ki ščiti priključke in preprečuje morebitno nenamerno izključitev. 

 

 

Povezljivost

 

Za razliko od trenažerjev Justo 2 in Avanti Suito nima povezave Wi-Fi. Suito-T spada v skupino interaktivnih trenerjev ANT+™ FE-C in Bluetooth, ki prav tako sodelujejo s katero koli aplikacijo, programsko opremo, računalnikom in napravo (pametnim telefonom in tablico) prek sistemov iOS, Android, MacOS in Windows.

Senzor srčnega utripa ali senzor kadence lahko med uporabo programske opreme za vadbo povežete neposredno s pametnim trenažerjem.

To je še posebej priročno za platforme, kot je Apple TV, ki lahko hkrati uporablja le dva senzorja Bluetooth Smart. 

Suito-T je mogoče upravljati z aplikacijo Elite My E-Training in programom Zwift, pa tudi z vsemi drugimi platformami za sobno kolesarjenje, kot so TrainerRoad, Kinomap, Rouvy, Bkool in številne druge.

 

 

Suito-T takoj pošlje podatke o moči, hitrosti in kadenci ter tako postane učinkovit pripomoček za načrtovanje natančnega programa vadbe in natančno posnemanje pedaliranja na cesti.

Merjenje kadence se izvaja s praktično tehnologijo brez senzorjev - torej brez senzorjev na kolesu - in se na napravi Suito izračuna kot funkcija sprememb hitrosti.

 

Zaključek

 

Navsezadnje je izbira pravega interaktivnega trenažerja Elite odvisna od vaših potreb in ciljev. 

Justo 2 je najboljša izbira za resne kolesarje, saj ponuja napredno simulacijo z nakloni do 24 %, natančen merilnik moči, povezavo Wi-Fi in številne dodatne funkcije za realistično kolesarsko izkušnjo. 

Trenažer Avanti je prav tako zmogljiv, vendar nekoliko cenovno ugodnejši, saj simulira naklone do 18 % in ohranja večino funkcij modela Justo, vendar nima največje zmogljivosti v ponudbi Elite. 

Če iščete kompakten, stabilen in najbolj cenovno ugoden trenažer na tem seznamu, je Suito-T odlična izbira, saj ponuja enostavno prenosljivost in združljivost z večino aplikacij, čeprav brez povezave Wi-Fi in z nekoliko manjšo zmogljivostjo ter natančnostjo (nakloni do 15 %). 

Ne glede na to, kateri model izberete, vam bodo vsi trenažerji Elite omogočili odlično izkušnjo kolesarjenja doma.