Kako začeti kolesariti – 17 nasvetov za začetnike | Maxisport svetuje

Kako začeti kolesariti – 17 nasvetov za začetnike | Maxisport svetuje

 

Kolesarjenje se zdi tako enostavno - preprosto se usedete na kolo in vrtite pedala? Ne povsem - vendar lahko s pravimi nasveti hitreje dosežete velik napredek. 

V današnjem blogu bomo z vami delili nekaj koristnih nasvetov, če želite začeti kolesariti. Predstavili bomo najpomembnejše osnove za začetnike, vendar vam priporočamo, da poleg tega prispevka kliknete na to povezavo in si ogledate še celoten seznam opreme, ki jo potrebujete, da boste lahko uživali na dveh kolesih.

 

 

1. Kolesarska oblačila

Še niste pripravljeni izgledati kot profesionalni kolesar? Ni problema! Nosite, kar želite, vendar se ne izogibajte kolesarskim hlačam s kakovostnim vložkom. V nasprotnem primeru se lahko vožnja s kolesom hitro spremeni v neprijetno izkušnjo, saj sedež kolesa močno pritiska na zadnjico.

S kolesarskimi hlačami lahko zmanjšate ta pritisk in se izognete odrgninam. Oblazinjene kolesarske hlače so zasnovane tako, da je vožnja s kolesom čim bolj udobna! Med kolesarjenjem nosite tudi svetle in odsevne barve, tudi če to ni zadnji modni trend ali pa se ne ujemajo z barvo vašega kolesa.

 

 

2. Prehrana

Med vožnjo ne pozabite jesti ogljikovih hidratov, sladkarij ali posebne kolesarske hrane, kot so geli in ploščice, ki vam dajo energijo. Pomembno je, da hrano vzamete s seboj, saj je kolesarski trening lahko dolg in malo intenziven, zaradi česar vam bo zmanjkalo energije. Tukaj si preberite, kako se pravilno prehranjevati na kolesu.

 

 

3. Izbira kolesa

Izberite pravo kolo za svoje potrebe. Tako kot morate izbrati popolne tekaške copate, da lahko udobno tečete, morate izbrati tudi popolno kolo, da lahko udobno kolesarite. Če ne veste, na kaj morate biti pozorni, vam bo ekipa v naši kolesarski trgovini z veseljem pomagala. Izberite kolo, ki ustreza vašemu proračunu in slogu vožnje. Ali boste kolo uporabljali le ob koncih tedna? Ali nameravate sčasoma voziti na dolge razdalje? Ali se nameravate voziti tudi po makadamu? Cestna, MTB in gravel kolesa imajo posebne geometrije okvirjev, materiale in komponente, prilagojene vsakemu od vaših ciljev, v različnih cenovnih razredih.

 

 

4. Bike Fitting

Če kupujete svoje prvo kolo, poskrbite za pravilen položaj na kolesu. Zakaj? Nastavitev kolesa ali bike fitting je eden najpomembnejših vidikov in osnova za udobno kolesarjenje brez poškodb. Če vam je trenutna nastavitev kolesa neprijetna ali celo boleča, ne boste dolgo zdržali na kolesu, tudi če ste zelo navdušeni nad vožnjo z novim kolesom. Najprej morate imeti kolo, ki je primerno vsaj za vašo višino, enako pomembna pa je tudi vaša splošna anatomija. V našem studiu IdMatch vam bomo opravili meritve in vaše kolo prilagoditi vašemu telesu. Če je kolo pravilno nastavljeno, ne boste imeli težav z bolečinami, ne boste čutili prevelikega pritiska na roke in se boste počutili udobno.

 

 

5. Bodite sproščeni

Med kolesarjenjem imejte upognjene komolce; ramena, boke in kolena pa poskušajte ohraniti čim bolj sproščene.

 

 

6. Prilagoditev sedeža

Prilagoditev kolesarskega sedeža ni namenjena le udobju in dobremu počutju na kolesu, s pravilno nastavitvijo in izbiro sedeža boste lahko proizvedli veliko več moči, kolesarili bolj učinkovito in se predvsem izognili nepotrebnim poškodbam. Seveda boste morali obiskati strokovnjaka, ki bo natančno nastavil sedež, vendar v nobenem primeru ne smete vztrajati pri napačnem položaju.

 

 

7. Redno servisiranje kolesa

Če kolo že imate, ga pred prvo vožnjo odpeljite k serviserju, ki bo zamenjal zavorne ploščice, očistil in namazal ležaje, pregledal in nastavil menjalnik ter zamenjal poškodovano ali obrabljeno opremo. Na kolesu boste bolj uživali, če bo delovalo brezhibno, ne bo ropotalo in bo predvsem varno. Nato lahko sami poskrbite za svoje kolo, saj lahko rutinsko vzdrževanje kolesa, kot je mazanje verige, opravite sami. S tem podaljšate življenjsko dobo svojega kolesa in njegovih sestavnih delov.

 

 

8. Kako vpeti kolesarske čevlje

Kolesarski čevelj mora biti vpet v pedal, saj tako nudi boljši izkoristek. Pri cestnih pedalih se pogosto zgodi, da pedala niso v pravem položaju, zato boste morali pedalo obrniti s prstom na nogi, potisniti blokej naprej in nato pritisniti s peto, da se vpnete. Čeprav se ta postopek sprva zdi zapleten, bo z vajo sčasoma postal popolnoma enostaven. Na začetku boste morda gledali navzdol, vendar je ključnega pomena, da se naučite pripenjati in gledati naprej, saj boste tako bolj varni v prometu in si boste zagotovili bolj gladko vožnjo. Čevelj lahko odklopite tako, da obrnete peto navzven - vedno preden se ustavite! Vse skupaj lahko vadite na trenažerju ali na mirnem odseku ceste.

P.S. Ne pozabite na pravilno nastavitev blokejev!

 

 

9. Vstajanje s sedeža

Naučite se vstati na kolesu. Če stojite na pedalih, lahko zmanjšate pritisk na obroče, kar je koristno, ko naletite na neravnine na cestišču. S tem lahko tudi preprečite predrtje zračnice. Poleg tega je priporočljivo, da s seboj nosite rezervno zračnico in mini tlačilko, saj boste tako hitreje rešili problem, namesto da bi izgubljali čas s krpanjem zračnic.

 

10. Čebulno oblačenje

Ob začetku sezone je najpomembnejše oblačenje po plasteh - čebulno.

 

 

11. Bodite dosledni

Vožnjo merite po času in ne po razdalji. Na začetnih vožnjah ne skrbite za razdaljo ali povprečno hitrost, temveč se osredotočite na to, da se vaše telo prilagodi na napor - kolesarjenje naj vam prinese užitek. Kolesarjenje naj postane redna navada, saj je bolj pomembno, da kolesarite vsak teden. Ta doslednost je ključna za izboljšanje in seveda za veselje do kolesarjenja. Po nekaj začetnih vožnjah postopoma povečujte intenzivnost.

 

 

12. Kolesarjenje v skupini

Kolesarjenje v skupini je zabavnejše in vožnja za nekom lahko prihrani energijo, vendar se morate naučiti, kako voziti v skupini. Izberite organizirane skupinske vožnje, ki so primerne za začetnike, ali pa se vozite z izkušenimi, a potrpežljivimi prijatelji in ne s tistimi, ki vozijo bistveno hitreje od vas. Na začetku naj bodo vaše vožnje kratke, ležerne in naj ne bodo usmerjene v resen trening. Vključitev v tedensko skupinsko vožnjo vam lahko da dodaten zagon, ko ga potrebujete.

Nasvet:  Če med samostojno vožnjo prehitevate počasnejšega kolesarja, ob približevanju mirno sporočite "prehitevam po levi".

 

 

13. Izogibajte se pretiravanju

Izogibajte se prestrmim vzponom in predolgim razdaljam. Zaradi začetniške zagnanosti pogosto želimo v kratkem času doseči preveč, čemur sledijo poškodbe.

 

 

14. Bodite pozorni

Vedno se zavedajte, kaj se dogaja pred vami in za vami! Bodite pozorni na dogajanje na cesti in se poskušajte varno izogniti oviram. Vedno imejte široko odprte oči, zlasti zaradi motornega prometa, in imejte roke na zavorah!

 

 

15. Kolesarjenje v dežju

Če med vožnjo začne deževati, bodite previdni, saj so ceste zaradi dežja lahko spolzke. Zaradi mokrih zavor se bo vaše kolo dlje časa ustavljalo. Bodite pozorni na železniške tire - mokri so še posebej spolzki. Poskusite jih prečkati pod pravim kotom ali upočasnite vožnjo. V dežju je še posebej dobro nositi svetla oblačila, da vas vozniki lažje opazijo.

 

 

16. Olajšajte si vzpon

Ko se boste na kolesu počutili že udobno, poskusite vstati, ko se vzpenjate v hrib. Med vzpenjanjem se rahlo nagnite naprej, tako da so boki tik pred sedežem.

 

17. Ne pozabite uživati na kolesu

Ne pozabite, da vozite tako, kot vam ustreza, in uporabljajte opremo, ki jo imate najraje. Najpomembneje je, da ostanete sproščeni in med kolesarjenjem uživate!

Če imate kakršna koli dodatna vprašanja, smo vedno pripravljeni pomagati!