11 stvari, ki jih potrebujete za kolesarjenje jeseni | Maxisport svetuje

11 stvari, ki jih potrebujete za kolesarjenje jeseni | Maxisport svetuje

Ko se poletje poslovi in se dnevi krajšajo, prihaja jesen s svojimi izzivi. V tem obsežnem blogu bomo raziskali 11 stvari, ki jih potrebujete za kolesarjenje jeseni, od oblačenja v topla jesenska kolesarska oblačila do vadbe na kolesarskih trenažerjih v zaprtih prostorih.

 

Vse kar potrebujete za jesensko kolesarjenje najdete spodaj:

  1. Topla jesenska kolesarska oblačila
  2. Prednje in zadnje luči za kolesa
  3. Čistila in maziva
  4. Vodoodporna kolesarska oblačila za dež
  5. Fotokromatska sončna kolesarska očala
  6. Blatnik
  7. Široki plašči za kolesa
  8. Termo bidon
  9. Generalni servis koles
  10. Trenažer za notranje kolesarjenje
  11. Nastavitev položaja na kolesu

 

 

nepremocljiva-kolesarska-oblacila

 

1. Ostanite topli z jesenskimi kolesarskimi oblačili

 

Svež jesenski zrak zahteva premišljen pristop k vaši kolesarski garderobi. Ko sonce hitreje zahaja, vas lahko temperature presenetijo. 

Opremite se s kolesarskimi oblačili, ki so prilagojena hladnejšemu vremenu. Investirajte v kakovostno kolesarsko majico z dolgimi rokavi, kolesarske jakne, kolesarske vetrovke in brezrokavnike in spomladanske/jesenske kratke kolesarske hlače z naramnicami. 

Rokavčki, kolenčniki, hlačnice in spodnje kolesarske majice postanejo vaši zavezniki v boju proti jesenskemu mrazu, saj učinkovito odvajajo znoj, tako da med vožnjo ostanete karseda suhi. 

Podrobnejši zapis o oblačenju za jesenske temperature najdete na tej povezavi.

 

 

2. Bodite vidni na cestah

 

Ko je dnevne svetlobe vse manj, je vidljivost za kolesarje ključnega pomena. Vidna kolesarska oblačila so odličen pripomoček, vendar jih je treba dopolniti z zanesljivimi kolesarskimi lučmi. 

Močna luč spredaj in rdeča luč zadaj nista le dodatka, temveč obvezni opremi vsakega kolesarja. 

Odlično orodje sta tudi pametna sprednja luč Garmin UT800, ki se samodejno prilagaja svetlobnim razmeram, ter pametna zadnja luč in radar Garmin Varia, ki vas obvesti, če se vam od zadaj približuje avtomobil.

 

 

3. Skrb za vaše kolo po vožnji

 

Jesensko kolesarjenje pogosto pomeni srečanje z mokrimi in blatnimi razmerami. Vaše kolo si zasluži nekaj nege po vožnji. 

Ustrezno čistilo za pranje kolesa, rokavica iz mikrovlaken in mazivo za verigo, ki je primerno za uporabo jeseni, so nepogrešljiva orodja za ohranjanje zmogljivosti vašega kolesa. 

Z našim izčrpnim blogom, ki je na voljo tukaj, se poglobite v vse podrobnosti pranja kolesa.

 

 

4. Ostanite suhi z vodoodporno kolesarsko opremo

 

Jesenski nalivi so lahko nepredvidljivi, zato priporočamo nepremočljive dežne kolesarske jakne ali vetrovke - ki jih lahko spravite v žep majice -, kolesarske torbe in galoše ali naprstnike, da boste zaščiteni pred vsemi vremenskimi vplivi. 

 

 

5. Fotokromatska sončna kolesarska očala

 

Jesensko vreme prinaša različne svetlobne razmere, od svetlega sonca do oblačnega neba. Izboljšajte svoj vid s fotokromatskimi kolesarskimi očali, kot so Rudy Project z nezlomljvimi stekli ImpactX, ki se prilagajajo spremembam svetlobe ter zagotavljajo jasnost in zaščito med vožnjo v dinamičnem jesenskem vremenu.

Ob oblačnem vremenu so stekla prosojna in vas ščitijo pred insekti in umazanijo, ob sončnem vremenu pa se stekla samodejno zatemnijo.

 

 

6. Blatnik za vse vrste koles

Predvsem za tiste, ki se z gorskimi ali gravel kolesi vozijo po terenu, bo zadnji blatnik poskrbel, da bo vaša zadnja plat ostala suha. Investirajte v kakovostne blatnike, kot je ta od podjetja Assos. 

 

 

7. Izberite širše plašče

 

Jeseni je spolzek teren pogost izziv. Samozavestno kolesarite s širokimi plašči za kolesa, ki omogočajo uporabo nekoliko nižjega tlaka, kar zagotavlja boljši oprijem in stabilnost.

Novi model plaščev Vittoria Corsa N.EXT, zadnji član družine Corsa, ki spada pod “All Year” kategorijo plaščev, je bil razvit za potrebe ljubiteljskih kolesarjev, ki nabirajo kilometre na dolgih in zahtevnih tedenskih vožnjah skozi celo leto.


Nova kombinacija zmesi silike in grafena izboljša učinkovitost kotaljenja, oprijem in daljšo življenjsko dobo.

 

 

8. Topli napitki na poti

 

Termo bidon, ki je združljiv s košarico bidona, je najboljše darilo, ki si ga lahko podarite v hladnem vremenu. S tem ne boste poskrbeli le za hidracijo, temveč boste v hladnejših dneh poskrbeli tudi za dodatno udobje.

Elite termo bidon z zaščitnim pokrovčkom Nanofly vzdržuje temperaturo tekočin do 4 ure.

 

 

9. Rezervirajte termin za generalni servis kolesa

 

Jesen je primeren trenutek za načrtovanje splošnega servisa vašega kolesa. Ker v tej sezoni servise obišče manj kolesarjev, izkoristite mirnejše obdobje in poskrbite, da bo vaše kolo v optimalnem stanju za izzive, ki vas lahko doletijo jeseni.

Pri Maxisportu se vsak generalni servis po sezoni začne s temeljitim pregledom vseh sestavnih delov vašega kolesa, pri čemer vas obvestimo o morebitni obrabi. Nato očistimo in namažemo krmilni ležaj, popolnoma razstavimo gonilni ležaj, odstranimo staro mazivo in ležaj namažemo s svežim.

Nato pregledamo in v celoti namažemo ležaje pesta. Nadaljujemo s pregledom in popravljanjem obročnikov koles, servis pa se nadaljuje z nastavitvami zavor in prestavnih ročic. Za zaključek storitve opravimo kratko testno vožnjo in vas obvestimo, da je vaše kolo pripravljeno za prevzem.

 

 

10. Notranje kolesarjenje

 

Za hladne in deževne dni, ko se zdi kolesarjenje na prostem manj privlačno, je trenažer za kolo idealna alternativa kolesarjenju na prostem. Platforme, kot je Zwift, ponujajo virtualne klance in okolje, v katerem lahko kolesarite skupaj z drugimi, s čimer se bodo vaši treningi v zaprtih prostorih spremenili v družabno in zanimivo izkušnjo. V dneh, ko je vreme manj prizanesljivo, uporabljajte interaktivi trenažer in ostanite v stiku s kolesarsko skupnostjo.

Za še bolj zanimivo kolesarjenje v zaprtih prostorih priporočamo merilnik srčnega utripa - za trening v conah -, simulator naklona Rizer, podlogo za tišje in čistejše kolesarjenje, znojnik za zaščito kolesa pred znojem in Smart Sterzo, elektronsko krmilo, zanimivo inovacijo za še bolj realističen in predvsem zabaven trening v zaprtih prostorih.

 

 

11. Bike Fitting

 

Jesen je idealen čas za spreminjanje in optimiziranje položaja kolesarja na kolesu ter za preizkus nove kolesarske opreme. Dogovorite se za sestanek z našim kolesarskim strokovnjakom v studiu idmatch in poskrbite za večje udobje na kolesu!

Idmatch vam omogoča, da poiščete idealno nastavitev za svoje kolo ter izboljšate zmogljivost in udobje glede na svoje potrebe in telesne značilnosti.

 

In nazadnje, najbolj pomembno je, da ne pospravite kolesa v klet in nikakor ne zapravite jesenskega časa, ki je neprecenljivo za vzdržljivostne športnike. To jesen z novo opremo in izboljšano kondicijo postavite temelje za uspeh in dosežke v novem letu.