Kateri pametni trenažer izbrati? | Maxisport svetuje

Kateri pametni trenažer izbrati? | Maxisport svetuje

Nakup pametnega kolesarskega trenažerja - katerega izbrati?

Ponudba kolesarskih trenažerjev in valjev ter tudi priljubljenost kolesarjenja v zaprtih prostorih strmo naraščata, in tako pridemo do ene poglavitih kolesarskih dilem: kateri trenžer izbrati? 

Na trgu je veliko različnih modelov kolesarskih trenažerjev – na prvi pogled so morda vsi videti enaki in izbira tistega, ki najbolje ustreza vašim potrebam, bo morda zahtevala malo raziskovanja. Zato smo vam pripravili odgovore na vprašanja, ki se vam zagotovo porajajo ob nakupu trenažerja.

Poleg pandemije, ki nas je prisilila, da smo ostali doma in prilagodili način kolesarjenja, nas v bolj mrzlih mesecih leta zanima tudi kako vzdrževati svojo kolesarsko pripravljenost ter s tem poskrbeti, da spomladi z vrnitvijo na kolo ne bo pretiranih težav. Telesno kondicijo lahko ohranjamo ali krepimo z najrazličnejšimi športnimi aktivnostmi, seveda pa številni kolesarski navdušenci tudi pozimi ne morejo brez vrtenja pedal. 

Predstavili vam bomo vse posebnosti trenažerjev, po čem se razlikujejo in njihove prednosti, ki vam lahko pomagajo pri doseganju vaših ciljev. V tem zapisu boste našli ključne informacije o razliki med trenažerji in valji, trenažerji brez ali z direktnim pogonom, interaktivnimi in pametnimi trenažerji. Našteli smo tudi nekaj ključnih točk: njihova združljivost z različnimi modeli koles, kako tihi so, ali imajo priložene adapterje, velikost, moč in natančnost.

Aplikacije za kolesarjenje pod streho

Pri odločitvi vam lahko pomagamo z omembo številnih priljubljenih programov za virtualno kolesarjenje, kot je Zwift - aplikacija, ki je navdušila kolesarski svet. Gre za virtualno okolje, v katerem kolesarite po kopijah resničnih ali povsem domišljijskih cestah. Z Zwiftom kolesarjenje na trenažerju ni le vrhunski trening, temveč tudi doživetje, saj združuje zabavnost video iger z intenzivnostjo resnega treninga.

Poleg tega vam aplikacija sporoča podatke o moči, kadenci, hitrosti in srčnem utripu ter simulira strme klance in spuste, za realnejši občutek kolesarjenja. Posebej priporočljivo je uporabljati trenžer za izboljšanje kadence in trening za moč, zaradi česar boste opazili izjemne rezultate spomladi. Poleg tega si urnik, čas in zahtevnost treninga lahko prilagodite lastnim zmožnostim in počutjem. Imate tudi možnost vožnje v skupinah in tekmovanja z drugimi kolesarji, izbirate lahko med načrti za trening ali pa v aplikacijo vnesete svojega.

V kolikor se vam vse našteto zdi zabavno vam priporočamo interaktivne kolesarske trenažerje  in valje Elite, ob nakupu le teh pa prejmete tudi 1-mesečno brezplačno naročnino na Zwift ter 12-mesečno brezplačno naročnino na My E-Training. Tovrstne aplikacije so vsekakor eden od boljših načinov za izboljšanje kolesarske pripravljenosti.

Vrste pametnih kolesarskih trenažerjev

Interaktivni kolesarski trenažerji

Interaktivni trenažerji so idealni, v kolikor vas zanimajo intenzivni in zabavni treningi, saj vam interaktivnost omogoča, da s povezavo z najrazličnejšimi aplikacijami in simuliranjem vzponov in spustov, dobite realen občutek kolesarjenja ter treninge popeljete korak naprej.

DIRETO XR ali SUITO?

V naslednjem odstavku bomo naredili poglobljeno analizo dveh najpomembnejših interaktivnih trenažerjev Elite - Direto XR in Suito, ki zagotavljata odličen občutek in natančnost pedaliranja že od samega začetka.

Oba trenažerja sta z neposrednim ali direktnim pogonom - gre za novejšo rešitev, pri kateri moramo pred vpetjem odstraniti zadnji obroč. V tem primeru potrebujemo še eno kaseto oziroma zadnji verižnik, ki je  nameščen na trenažerju. Priporočamo vam, da uporabljate enak verižnik, kot na samem kolesu. Dobra stran neposrednega prenosa, poleg izboljšane učinkovitosti, je tudi občutno znižanje hrupa, saj boste med delovanjem slišali predvsem svoje kolo. 

Njihova elektomagnetna zavora, ki se brezžično poveže z vašo napravo (ANT+ ali Bluetooth Smart) in prilagodi upor na podlagi vnaprej nastavljene proge, naj bo to GPS ali Zwift proga. Oba modela zagotavljata zelo visoke ravni izhodne moči, saj lahko simulirata resnično strme vzpone.

Direto XR je Elitov letošnji vrh ponudbe, ki v primerjavi s Suito izstopa po boljši natančnosti (1,5 % proti 2,5 %), višji simulaciji naklona (24 % proti 15 %) in višji izhodni moči.

Največjo razliko pa predstavlja prisotnost vgrajenega merilnika moči OTS znotraj Direto XR.

OTS - optični senzor navora - meri učinkovito izhodno moč in s tem omogoča zelo natančne treninge.

Suito, čeprav ima nekoliko slabše tehnične lastnosti, je cenjen zaradi svoje kompaktnosti.

Direto XR in Suito radi imenujemo kot “Plug-and-play” trenažerje, kar pomeni, da lahko enostavno priključite trenažer, ki bo takoj pripravljen za uporabo oziroma je drastično skrajšan čas namestitve.

Tako Direto XR kot Suito sta združljiva z večino modelov cestnih in gorskih koles, vključno s karbonskimi, in ju uporabljajo najboljše profesionalne kolesarske ekipe.

Trenažer Direto XR vam priporočamo, v kolikor želite odlično natančnost merilnika moči, boljšo stabilnost in višjo izhodno moč, medtem ko je Suito primeren za vse, ki želijo majhen in kompakten trenažer, ki zavzame malo prostora in bo zadovoljiv tudi za zahtevnejše uporabnike.

SUITO ali TUO?

V primeru, da iščete kolesarski trenažer za začetnike in ne potrebujete naprave najvišjega razreda, ki vam omogoča kolesarjenje z nakloni, ki presegajo 15%, sta idelani izbiri Suito in Tuo.

Oba sta interaktivna z elektronsko vodeno enoto in brezžično povezavo z računalnikom, tabličnim računalnikom ali pametnim telefonom.

Vendar pa se tudi s tehničnega vidika med seboj bistveno razlikujeta - začenši s konfuguracijo. Tuo je trenažer brez direktnega pogona, medtem ko Suito ima direkten pogon, razlikujeta se pa tudi po obliki, prostoru, ki ga zavzemata, teži in materialih.

Posebej velja poudariti, da pri trenažerju Tuo vpnemo kolo v napravo s pomočjo kovinskega zapenjalca. Ključna prednost te rešitve je, da nam s kolesa ni treba odstraniti zadnjega obroča. Upoštevajte le nasvet, da na zadnje kolo montiramo plašč, narejen posebej za trenažer. Klasičnemu plašču namreč trenažerski valjček in visoka temperatura bistveno skrajšata življenjsko dobo in skoraj zagotovo spomladi ne bo več uporaben. 

Suito je izjemen predstavnik Plug-and-play trenažerjev in zato popoln prvi interativni trenžer, saj je zaradi minimalnega časa namestitve takoj pripravljen za uporabo.

Tuo pa ima neverjetno zasnovo in ponuja zelo visoke ravni zmogljivosti v primerjavi z vrednostjo. Njegova sodobna eleganca je opazna tudi, ko je zložen. Ima aluminijasto konstrukcijo z jeklenim okvirjem in nogami iz bukovega lesa.

V kolikor želite kompakten in za takojšnjo uporabo pripravljen trenažer, je Suito prava izbira za vas. Tuo pa bo prava izbira za tiste, ki želijo dobro kakovost za nizko ceno, znate pa ceniti tudi dovršen dizajn in italijansko eleganco.

Interaktivni ali pametni trenažerji

Za razliko od interaktivnih, pametni trenažerji niso dvosmerno interaktivni s programsko opremo, saj so zaradi svoje močne in progresivno delujoče tekočinske zavore bolj osredotočni na poustvarjanje realističnega pedaliranja.

Valji – najboljši trening ravnotežja

Marsikaterega kolesarja se pri razmišljanju o uporabi kolesarskih valjev sooča z bojaznijo glede ravnotežja. A to slabost valjev (v primerjavi s trenažerji) lahko zelo hitro obrnemo sebi v prid, saj je to eden najboljših treningov ravnotežja – z redno vadbo na valjih bomo v novi kolesarski sezoni na kolesu veliko bolj stabilni, kar pomeni tudi manj tveganj za padce in poškodbe. Druga velika prednost valjev je, da nam ni treba na svojem kolesu ničesar spreminjati. Preprosto ga namestimo na valje in začnemo z vadbo. 

Interaktivni kolesarski valji

Nekateri valji višjega cenovnega razreda, kot je Elite Nero, omogočajo interaktivnost in nudijo najpristnejši občutek vožnje. Pri interaktivnih valjih Nero sistem plavajočih valjev zamenjuje in izničuje vse gibe, ki jih kolesar ustvarja, zato je trening naraven. Da bo trening bolj efektiven ali pa vsaj bolj zabaven, valji Nero ponujajo interaktivno elektronsko vodeno magnetno zavoro, ki simulira do 7% vzpona ali se upre vse do 760 vatov moči in je zato popoln za začetnike, ki za trening ne potrebujejo visokih naklonov.

Pomanjkljivosti sta manjša natančnost podatkov v primerjavi s trenažerji, ter da imamo zaradi tega, ker nismo vpeti, le približno pol metra manevrskega prostora in zato ne moremo tako močno pritisniti na pedala kot na trenažerju, na katerem smo vpeti in tako tudi bolj pogumni in samozavestni, da pri večji moči na pedalih ne bomo doživeli padca. 

Pripomočki za notranje kolesarjenje

Za še lažjo uporabo, zahtevnejše kolesarjenje v notranjosti in tišje delovanje smo vam pripravili Elite Pakete, s katerimi lahko nakupujete trenažerje skupaj s pripomočki za notranje kolesarjenje, ki vam bodo pomagali doseči cilje.

1. Za daljšo življenjsko dobo kolesa:

Med pedaliranjem na trenažerju je potenje še posebej izrazito, zato vsem priporočamo uporaben in preprost pripomoček, ki odlično ščiti kolo pred znojem in agresivno soljo - znojnik Elite Protec+.

2. Za tišje delovanje in kolesarjenje brez hrupa:

Podloga za kolesarski trenažer Elite Folding Mat ščiti tla pred obrabo in potom ter duši vibracije in z njimi povezan hrup, ki nastaja med uporabo trenažerja.

3. Za lažjo uporabo interaktivnih trenažerjev:

Prostostoječe stojalo Elite POSA za tablične računalnike, prenosne računalnike in pametne telefone, je ob interaktivnem trenažerju izredno praktičen in uporaben pripomoček. Nosilec je namenjen uporabi tablic v kombinaciji s sodobnimi pametnimi trenažerji.

4. Za simuliranje klanca in izboljšanje stabilnosti kolesa:

Po višini nastavljiv podstavek za sprednje kolo Elite SU-STA Elevator, ki omogoča simuliranje do 6% klanca/spusta. Hitro in enostavno je možno izbrati eno izmed 5. stopenj višine, podnožje pa je gumirano, kar zmanšuje neželjene vibracije in premikanje sprednjega kolesa.

5. Za zanimivejše kolesarjenje v virtualnih okoljih:

Podstavek za sprednje kolo Elite STERZO Smart je zasnovan za vse navdušence nad virtualnimi trenažerji. Poleg pedaliranja v popolnoma vodoravnem položaju, podstavek omogoča tudi krmiljenje, ki bo naredilo vašo virtualno izkušnjo še bolj zanimivo. Podstavek je primeren za vse tipe koles.

Vabimo vas, da nas obiščete v naši trgovini v Ljubljani, kjer boste lahko preizkusili trenažer ter se sami prepričali v kakovost in upamo, da boste v preizkusu tudi uživali.