Stekla ImpactX

Nova generacija stekel ImpactX2 je osnovana na nezlomljivih steklih, ki se samodejno prilagajajo trenutnim svetlobnim razmeram ImpactX. Ravno slednja so se, zaradi izjemne prilagodljivosti razpona zatemnitve, v zadnjih letih izkazala kot najbolj praktična izbira ter postavila menjavo stekel v preteklost. Občutna izboljšava stekel ImpactX2 je možnost temnenja na željeno barvo, zaradi česar je bilo možno poustvariti izboljšana rdeča stekla Racing Red, ki so bila pred pohodom fotokromatskih stekel izjemno priljubljena med tekmovalci in najpomembnejšo pridobitev, občutljivost na jakost svetlobe. Ravno slednje omogoča temnenje stekel tudi za steklom (npr. v avtomobilu) kar naredi očala še uporabnejša kot so bila do sedaj.


Zaradi hipne in učinkovite prilagodljivosti trenutnim svetlobnim razmeram, stekla namreč prehajajo med filtri 1, 2 in 3, so stekla ImpactX2 idealna izbira za vse, ki se veliko gibljejo na prostem v vseh vremenskih pogojih in letnih časih.

 

V primerjavi s predhodno generacijo stekel ImpactX, nova stekla ImpactX2 zaznamujejo naslednje izboljšave:

  • Zatemnitev iz prosojne na specifično barvo

  • Izboljšana odzivnost in hitrejša aktivacija za do 25%

  • Stekla se zatemnijo tudi za steklom in v avtomobilu, saj so občutljiva tako na svetlobo, kot tudi UV žarke

  • So stabilnejša pri visokih temperaturnih nihanjih

  • Imajo širši razpon zatemnitve, ki sega celo do 65%

  • Inovativna tehnologija HDR (High Dynamic Range) za višji kontrast, superiorne optične lastnosti in ostrejšo sliko

 

Stekla ImpactX

Fotokromatska stekla se prilagajajo trenutnim svetlobnim pogojem, leva polovica slike prikazuje steklo ImpactX Photocromic Clear v močno oblačnem vremenu, desna pa v sončnem.


Nova generacija stekel ImpactX2 ohraja vse dobre lastnosti predhodnih; hipno prilagodljivost trenutnim svetlobnim razmeram, optično čistost, nezlomljivost, zaradi mehkosti stekel povišano varnost, saj je zaradi prožnosti materiala občutno zmanjšana možnost poškodb, ki nas lahko doletijo pri udejstvovanju v športu, nizko težo in neobčutljivost na topila.


Zgornja slika prikazuje temnenje prilagodljivih stekel ImpactX Photocromic, ki se odzivajo na različne svetlobne pogoje. Zaradi visokega razpona svetlobne prepustnosti (večina stekel prehaja med filtri 1, 2 in 3) so tovrstna stekla primerna za vse svetlobne pogoje.

 

Stekla ImpactX2 so zlahka upogljiva in nezlomljiva skozi njihovo celotno življenjsko dobo, med glavnimi prednostmi lahko izpostavimo občutno izboljšano varnost.

 

Kaj je ImpactX?

Od razvoja polikarbonata in CR-39 pred 40 leti, je bilo narejenega zelo malo napredka in odkritij v razvoju stekel, ki bi bila odporna na udarce ter visoke obremenitve. NXT je družina patentiranega poliuretana, optičnega polimera, ki je prozoren in nezlomljiv. Razvit je bil za potrebe vojske, saj so iskali posebne leče, ki bi nudile odlično zaščito in lastnosti. NXT je bil rojen v ZDA leta 1990, ko je vlada ZDA naročila pri proizvajalcu Simula Technology, da razvijejo lahek, neprebojen in prozoren optični material, ki bi bil sposoben nuditi uporabniku brezkompromisno zaščito, zanesljivost in daljšo življensko dobo, kot jo ponujajo polikarbonati. Material so po 11. septembru uporabili tudi na oknih pilotovega prostora pri helikopterjih Apache, ki ima vsa stekla v kabini izdelana iz materiala NXT. Vse to je sedaj dostopno tudi pri očalih Rudy Project. Tehnično in kakovostno očala spadajo pod unikaten in neprimerljiv program leč - impactX.

 

LASTNOSTI
STEKLO
CR39
POLIKARBONAT
POLIAMID
IMPACTX®
Gostota (g/cm3)
2,53
1,32
1,22
1,01
1,11
Stopnja lomljenja svetlobe
1,52
1,50
1,59
1,51
1,53
Odpornost na kemikalije
DOBRA
DOBRA
IZREDNO SLABA
SREDNJE
ODLIČNA
Pokanje ob preobremenitvi
KRHKO
KRHKO
OBČUTLJIVO
OBČUTLJIVO
NI OBČUTLJIVO
Možnost prilagodljivosti trenutnim svetlobnim pogojem
DA
DA
NE
NE
DA
Primernost za šport
NI PRIMERNO
NI PRIMERNO
DOBRA
SREDNJA
ODLIČNA

 

ImpactX stekla predstavljajo trenutno najnaprednejšo tehnologijo in rešitev v področju zaščite vida. Leče so izdelane iz optičnega materiala NXT, ki ima odlične optične lastnosti in mehanske lastnosti. Glavni posebnosti stekel ImpactX so fotokromatskost, kar pomeni, da stekla prilagajajo stopnjo zatemnitve, ter predvsem mehkost in nezlomljivost stekla, zaradi česar so izredno primerna za šport, saj nas zaradi svoje prožnosti ne morejo poškodovati!