Pred nami je kolesarski Maraton Franja, rekreativna kolesarska prireditev z najdaljšo tradicijo pri nas, ki je za večino največji letni kolesarski dogodek, za druge prva prava kolesarska preizkušnja v sezoni, za nekatere pa vsakoletna bitka s časom. Da bi maraton prevozili karseda brez stresno in udobno, je poleg pravilne prehrane pred in med maratonom, potrebno poskrbeti tudi za tehnično brezhibno kolo, na kar v naglici često pozabimo.

Tokrat se bomo osredotočili na stvari, ki jih je pametno urediti pred daljšo preizkušnjo. Kaj lahko storimo sami? Kolo očistimo in naoljimo, hkrati preverimo, če vse na kolesu deluje. Pozornost namenimo stanju zavornih oblog in plaščev. Če so plašči napokani, imajo ureznine, kakšno bulico, oziroma je zadnji plašč že nekoliko oglato oblikovan, je plašča z zračnicama vred pametno zamenjati. Če opazimo, da kolo ne deluje tako kot bi moralo, se oglasite na specializiranem servisu. Vsekakor je vse našteto dobro urediti vsaj v tednu pred preizkušnjo.

Del opreme, ki ga kolesarji radi spregledajo, so zagotovo čevlji, natančneje blokeji oz. ploščice, ki skrbijo za zapenjanje čevljev v pedala. Če so blokeji prekomerno obrabljeni, se v skrajnem primeru lahko pripeti, da počijo in čevlje je potem nemogoče zapeti. Zato pred daljšo preizkušnjo vsekakor preverite tudi stanje slednjih.

Tik pred odhodom na maraton obvezno preverite tlak v plaščih in ne pozabite na nadomestno zračnico, tlačilko, tubular oz. pršilko za krpanje, slednje je namreč nujna oprema vsakega cestnega kolesarja.