Zakaj izbrati gravel kolo? | Maxisport svetuje

Zakaj izbrati gravel kolo? | Maxisport svetuje

 

Gravel kolesa postajajo vse bolj priljubljena, saj omogočajo kolesarjenje po mirnejših in slikovitih stranskih poteh, daleč od prometa. 

 

Podobno kot gorska kolesa so primerna za vožnjo po razgibanem terenu, slabo vzdrževanih cestah in makadamu, vendar so zasnovana za hitrejšo in učinkovitejšo vožnjo. Z nekaterimi prilagoditvami, na primer z uporabo ozkih plaščev oziroma pnevmatik, se lahko kosajo celo s cestnimi kolesi.

 

V tem blogu bomo govorili o gravel kolesih in razlogih, zakaj bi morali izbrati gravel kolo.

 

 

 

Kaj so gravel kolesa?

 

Kaj točno je gravel kolo? Na to vprašanje je vsako leto težje odgovoriti. Včasih so bila gravel kolesa podobna cestnim kolesom, vendar z večjimi plašči, zdaj pa so se razvila v različne vrste koles.

 

Na eni strani so tekmovalna kolesa - ta so zelo aerodinamična, z velikimi obroči in agresivnejšo geometrijo. Narejena so za hitrost, kot jih lahko vidite na dirkah.

 

Na drugi strani pa so trpežna kolesa z zelo širokimi plašči, narejena za vožnjo po razgibanem terenu, vendar še vedno učinkovito vozijo po bolj gladkih poteh. Nekatera imajo celo vzmetene vilice za blaženje vibracij.

 

Večina gravel koles je nekje vmes. Običajno imajo posebno krmilo, podobno tistim za cestna kolesa, in daljšo, manj agresivno geometrijo kot jo najdemo pri cestnih ali ciklokros kolesih. Zaradi tega so udobnejša za dolge vožnje. Imajo tudi dodatne nosilce za stvari, kot so bidoni, blatniki in torbe.

 

Na primer, najnovejše kolo Pinarello Grevil F je aerodinamično, lahko in hitro, s podobno geometrijo kot cestna in ciklokros kolesa, vendar je prilagojeno za makadamkanje.

 

 

Vsestranska kolesa

 

Naj vas ime „gravel bike“ ne zavede. Tudi če v bližini nimate veliko makadamskih cest, so ta kolesa zelo vsestranska in odlična za več kot le vožnjo po makadamu.

 

Če se ne ukvarjate z resnim dirkanjem, je lahko gravel kolo edino kolo, ki ga potrebujete. Obvladajo skoraj vse terene, razen res tehničnih gorskokolesarskih poti.

 

Gravel kolesa so odlična za celoletno vožnjo, saj lahko zlahka dodate blatnike, njihovi široki plašči pa se dobro obnesejo na brezpotjih. Poleg tega lahko plašče zamenjate glede na letni čas, tako da se lahko udobno vozite vse leto. 

 

Velika prednost gravel koles je tudi raznolikost prestavnega razmerja, ki vam omogoča, da se boste brez skrbi zapeljali tudi po nekoliko bolj strmih poteh. 

 

“Race” gravel kolo, na primer Grevil F, se lahko zelo dobro obnese na cesti, zlasti na daljših vožnjah, če izberete prave plašče. So zelo aerodinamična in se lahko prebijajo skozi promet.

 

Gravel kolesa so tudi udobna in sproščena, zato so odlična za dolge vožnje in kolesarske pustolovščine ali bikepacking. So tudi bolj stabilna, kar je priročno na spolzkih cestah, zlasti pozimi.

 

 

Vodljivost gravel koles

 

Čeprav morda ne opazite velikih razlik v obliki cestnega kolesa v primerjavi z gravel kolesom, obstajajo majhne spremembe v geometriji, ki vplivajo na njihovo vodljvost. 

 

Gravel kolesa imajo običajno bolj pokončno geometrijo, daljšo medosno razdaljo in širše krmilo in plašče, zaradi česar so stabilnejša.

 

Ker pa je poudarek na stabilnosti, kolesa ne zavijajo tako hitro kot cestna kolesa, razen če so posebej zasnovana za dirkanje. Eno takih koles je Grevil F, ki je izjemno odzivno gravel kolo, zasnovano za vzdržljivost, vendar zelo podobno tradicionalnemu cestnemu kolesu.

 

 

Plašči za gravel kolesa

 

Če želite izboljšati oprijem, odpornost proti predrtju in splošno zmogljivost, razmislite o nadgradnji kolesa z boljšimi plašči.

 

Ker je na gravel kolesa mogoče namestiti različne širine plaščev, izberite takšne, ki ustrezajo vašim željam. Širši plašči napolnjeni pri nižjem tlaku zagotavljajo več udobja, zlasti na neravnih površinah.

 

Pomemben je tudi vzorec tekalne plasti. Gladke tekalne plasti so odlične za bolj gladke površine, medtem ko so nekoliko bolj agresivni vzorci primernejši za brezpotja.

 

Tubeless plašči so zelo priljubljena izbira za vožnjo po makadamu. So odpornejše proti predrtju in omogočajo nižji tlak za boljši oprijem. Vendar pa niso popolnoma zanesljive, zato je pametno imeti s seboj kit za popravilo tubeless plaščev in rezervno zračnico.

 

Če imate malo prostora za shranjevanje predmetov, vam priporočamo lahke zračnice iz materiala TPU, kot je Tubolito. So manjše in lažje od običajnih zračnic, zato so priročna rezervna rešitev na poti.

 

 

Gravel kolesa so zabavna

 

Vožnja po makadamu kolesarje spodbuja, da se podajo v neznano. Gravel kolesarjenje obljublja presenečenja na vsakem koraku.

 

Vsaka vožnja je priložnost, da se prepustite raziskovanju novih kotičkov naše narave.

 

Zaključek

 

Če vas zanima raziskovanje brezpotij, vendar ne želite gorskega kolesa, je gravel kolo odlična izbira. 

 

So zelo vsestranska in zmorejo vse: od vožnje na delo do kolesarjenja ob koncu tedna po cestah in makadamu, celo turno kolesarjenje ali bikepacking. In če imate malo prostora, je eno kolo, ki zmore vse, velik plus!